Gateengler holder gavesjekken fra Kavli. Fra venstre: Marit Bjørnholt Skogstad, Anette Anker og Hilke Tzschoppe. Til høyre står Grethe Foss med diplom og blomst som takk for nominasjonen.
Gateengler holder gavesjekken fra Kavli. Fra venstre: Marit Bjørnholt Skogstad, Anette Anker og Hilke Tzschoppe. Til høyre står Grethe Foss med diplom og blomst som takk for nominasjonen av vinnerne.

Støtte til lokal hjertesak i Oslo. Er et lysglimt i hverdagen til «gatas diamanter»

Gateengler kaller de seg, ildsjelene og matredderne som lager og deler ut måltider til de som trenger det i Oslo. Nå mottar de 25.000 kroner fra Kavli til videre arbeid.

– Vi henter overskuddsmat og råvarer hos dagligvarebutikker, blant annet. Varene ville egentlig ha blitt kastet, men i stedet lager vi hjemmelagde måltider og distribuerer det ut til de som trenger det. Vi bruker mye tid på å finne oppskrifter som kan passe til det som vi får donert. Målet er å bruke opp absolutt all mat, slik at ingenting blir kastet, forteller Marit Skogstad, en av gateenglene.

I tillegg til Gateengler, skal elleve andre gode, lokale formål samlet få tildelt 300.000 kroner fra Kavli i år. Med god støtte fra nærmere 700 KIWI-butikker har vi bedt om lokale nominasjoner, og hittil har en speidergruppe for barn og unge i Øygarden, en frivilligsentral på Giske, Ønsketransporten i Rogaland og baseballaget MIF Brown Sox blitt kåret som vinnere. Gateengler er dermed det femte lokale formålet som får støtte.  

Grete mottar blomster og diplom som takk for nominasjonen av Gateengler. Utdelingen fant sted hos KIWI Lilleaker.

Grete mottar blomster og diplom som takk for nominasjonen av Gateengler. Utdelingen fant sted hos KIWI Lilleaker. 

– Det er ofte vi bruker penger fra egen lomme for å kunne hjelpe flere, så denne donasjonen både betyr og hjelper mye, sier Skogstad

Utdeling av gavesjekk hos en kjenning

Mandag 28. juni var det duket for overrekkelse av gaven hos KIWI Lilleaker. 

– Gateengler er ofte innom KIWI for å hente mat som egentlig ville ha blitt kastet. De gjør et veldig bra og viktig arbeid og det er inspirerende å se at mange får hjelp av deres innsats. Man får selv lyst til å bidra, sier assisterende butikksjef Abbas Mo.

Midlene som ildsjelene nå mottar, skal brukes til å investere i gode beholdere til all maten de produserer.

– Vi skal også opprette en forening slik at folk kan få muligheten til å donere til arbeidet vårt, sier Skogstad i Gateengler.

Under koronapandemien har Gateengler sett et økende behov og etter hvert bygget et stort nettverk som ønsker seg hjemmelaget mat fra dem. Blåkors, varmestuene til Frelsesarmeen og Thereses hus er blant dem som har fått leveranser. 

Ifølge Gudfinna Traustadottir, markedsdirektør i Kavli, var det nettopp gode formål som Gateengler de hadde håpet å få forslag om. 

– Da vi ba om lokale nominasjoner håpet vi å finne frem til de virkelig unike hjertesakene og ildsjelene som gjør en positiv forskjell for mennesker i sitt nærmiljø. Frivilliginnsatsen som Marit og de andre i Gateengler legger ned er utrolig imponerende og rørende, og nok en gang er vi stolte over å få dele ut støtte til en ekte, lokal hjertesak. De fikk mange nominasjoner, sier hun, og fortsetter.

– Grethe Foss og alle andre som nominerte Gateengler fortjener også en gratulasjon. Hadde det ikke vært for dem, hadde vi ikke fått muligheten til å bidra til en så flott sak. Som Grethe beskrev det, utgjør de et lysglimt i hverdagen til «gatas diamanter».