Utdeling av lokale midler fra Kavli hos KIWI Kverve. Leder for Giske Frivilligsentral, Ernst Valderhaug, mottar gavesjekken fra Lisbeth Moldver i Kavli. I midten er assisterende butikksjef Emma Otterlei.
Utdeling av lokale midler fra Kavli hos KIWI Kverve. Leder for Giske Frivilligsentral, Ernst Valderhaug, mottar gavesjekken fra Lisbeth Moldver i Kavli. I midten er assisterende butikksjef Emma Otterlei.

To nye lokale hjertesaker er kåret: Gjør det «umulige» mulig

Ønsketransporten Rogaland og Giske Frivilligsentral får støtte fra Kavli.

Mot slutten av mai sparket vi i gang en stor kampanje sammen med 700 KIWI-butikker, hvor vi ba folket om hjelp i jakten på gode, lokale hjertesaker. Vi mottok hundrevis av nominasjoner og skal kåre seks gode formål før sommeren, og seks etter. Øygarden Speidargruppe ble den første vinneren av en gavesjekk fra Kavli. Nå har vi kåret to nye lokale hjertesaker, som får 25.000 kroner hver i støtte.

70 frivillige bar Bjørn opp Preikestolen

Ønsketransporten startet opp i Rogaland, men har som mål å bli en landsdekkende organisasjon. De hjelper mennesker med alvorlig sykdom eller begrenset førlighet å oppfylle sine ønsker. I begrunnelsen til Turid Nilsen som nominerte dem, kom det frem at vinnerformålet gjør det «umulige» mulig. Hun viste til et utrolig eksempel fra i fjor.

- Da hjalp vi Bjørn, som har ALS og er avhengig av respirator, opp Preikestolen og tilbake. Rundt 70 personer, bestående av frivillige, et håndballag, familie og andre supportere kunne ved hjelp av masse stå-på-vilje og godt humør få det til. Men det krever selvfølgelig også mye fra den som ønsker, det var en knallhard tur også for pasienten, sier Christian Christensen i Ønsketransporten.

70 frivillige sammen med ALS-syke Bjørn på toppen av Preikestolen. Foto: Elise Åkesson.

70 frivillige sammen med Bjørn på toppen av Preikestolen. Foto: Elise Åkesson. 

Christensen forteller at de ikke har avgjort hvordan gaven skal brukes enda, men at midlene uansett vil gjøre det enklere for dem å fasilitere bedre for de som har et ønske.

- En mulighet er at de går inn i en ny flerbruksbil, som kan brukes både for liggende transport og rullestol, sier han.

KIWI Nærbø, en av butikkene som har vært med på å spre budskapet om lokale hjertesaker, var vertskap for utdelingen. Butikksjef Bernt Ågesen hadde kjennskap til Ønsketransportens gode arbeid fra før av.

- Det er kanonflott at en liten aktør som gjør så mye bra og fornuftig vinner. Jeg så de på TV da de hjalp en person i rullestol opp Preikestolen, og det er tydelig at det ligger masse arbeid bak det de holder på med, så jeg kan se for meg at de trenger midler og all støtten de kan få, sier han.

Børge Hognestad og Christian Christensen fra Ønsketransporten mottar gavesjekken på 25.000 kroner hos KIWI Nærbø, sammen med Turid Lindheim Nilsen som nominerte dem.

Børge Hognestad og Christian Christensen fra Ønsketransporten mottar gavesjekken hos KIWI Nærbø, sammen med Turid Lindheim Nilsen som nominerte dem.

Stor stjerne blant byens innbyggere

Den andre lokale hjertesaken som mottok en gavesjekk fra Kavli denne uken, var Giske Frivilligsentral. Med ildsjeler som leder Ernst Valderhaug i spissen, gjør de Giske til et bedre sted å bo for mange.

- Frivilligsentralen er involvert i mye i området, og består av en god blanding av pensjonister, skoleelever og folk i arbeidstrening. Vi har en stor stjerne blant innbyggerne, tror jeg. Det er alltid kjekt at det vi driver med blir sett, og støtten fra Kavli vil komme godt med. Til høsten planlegger vi et prosjekt med svømmeopplæring for barn og voksne i kommunen som ikke kan svømme, og satser på at midlene kan gå inn i det. Det synes vi er et viktig initiativ på en plass som dette, hvor vi har vann rundt oss på alle kanter, forteller Valderhaug

Marita Haram var en av mange i lokalmiljøet som nominerte vinneren. I begrunnelsen hennes stod det at de frivillige gjør en enormt god innsats til glede både for kommunens unge og eldre. De arrangerer et stort antall gratis fritidsaktiviteter, hjelper eldre med handling, levering og snømåking, rydder og tilrettelegger turstier, og mye mer.

- Vi har funnet to gode, lokale formål som begge er ypperlige eksempler på hvor fantastisk frivillighet er, og hvor mye det kan bety i livene til enkeltmennesker og for lokalsamfunnet i sin helhet, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.

På Giske foregikk utdelingen hos lokalbutikken KIWI Kverve.

- Jeg synes at det er kjempekjekt at vi på KIWI Kverve fikk være med på å dele ut penger til et godt formål her i området. Giske Frivilligsentral er en verdig mottaker av støtten, sier assisterende butikksjef Emma Otterlei.