Foto: Sandra Sætrang Olsen
Foto: Sandra Sætrang Olsen

Tusenvis av par og foreldre får gratis råd og støtte med VI-appen

Rachel og Kristian Elgen fikk tre barn sammen på få år, og savnet enkle og gode verktøy å støtte seg til for å mestre hverdagen. Løsningen, VI-appen, tok de selv initiativ til å utvikle! 

-Når vi i løpet av kort tid gikk fra å være bare oss to til en familie på fem, kjente vi at det var utfordrende å ta like godt vare på parrelasjonen, samtidig som vi skulle mestre den nye rollen som trebarnsforeldre, forteller Rachel Elgen, med-gründer og daglig leder i VI-appen

Sammen med mannen Kristian Elgen begynte hun å lete etter et verktøy som kunne hjelpe dem til en bevisstgjøring i møte med hverandre og barna. 

– Men det var vanskelig å navigere i flommen av all informasjon der ute. Hvilken informasjon kunne vi stole på? Vi hadde behov for gode råd som ikke bare var faglig forankret og lett tilgjengelig, men også enkle å ta i bruk, forklarer hun. 

Da paret ikke fant det de søkte etter, bestemte de seg like godt for å lage verktøyet som de selv savnet, og som de var sikre på at flere ville ha nytte og glede av. 

I begynnelsen var ideen deres, VI-appen, skreddersydd for par som ønsket å jobbe med forholdet, men med støtte fra Kavlifondet kunne de i februar 2022 også lansere en foreldreversjon i appen. Med gratis råd, veiledning og oppmuntring utviklet av fageksperter, er målet at foreldre skal kjenne at de lykkes i møte med barna og i foreldrerollen generelt. 

 – Man kan sammenligne det med å sette bilen på service. Det gjør man jevnlig for å vedlikeholde og eventuelt reparere det som begynner å skrante. Eller på samme måte som man sjekker sosiale medier flere ganger daglig, kan man sette av noen minutter til å reflektere over tema knyttet til foreldrerollen eller parrelasjonen. Familie og nære relasjoner er det viktigste man har, og det bør man ta vare på, sier Elgen. 

 

Foto: Lise Skjæraasen

Bedre rustet til å forstå følelser 

Fordi Kavli eies av Kavlifondet, deles hele overskuddet ut til gode formål som VI-appen. Med noen av Norges fremste fageksperter innen samliv og foreldrerollen på laget, og over 60 000 nedlastninger, er gründerne sikre på at initiativet deres gjør en positiv forskjell i veldig mange relasjoner. 

– Vi får tilbakemeldinger fra par og foreldre om at appen åpner opp for å snakke om viktige temaer som kan være vanskelig å ta opp, eller som man kanskje ikke selv kommer på å reflektere rundt. Uavhengig av om man har små, store eller ingen barn, kan VI-appen være et nyttig verktøy, for det handler i bunn og grunn om å ta vare på de nære relasjonene, sier Elgen. 

Hun understreker at en av VI-appens største fordeler er at foreldre kan ta i bruk verktøyet når og hvor som helst. Korte veiledningsvideoer rundt temaer som barnas selvfølelse, grensesetting og søskenkrangling, skal bidra til at foreldre kan bli enda bedre rustet til å forstå barnas følelser. 

– Det er dessverre sånn at et økende antall barn og unge sliter med psykiske vansker. For å snu denne trenden må vi sikre trygge og gode oppvekstvilkår for barna. Et lett tilgjengelig verktøy som VI-appen kan hjelpe flere foreldre med å bli trygge i foreldrerollen og gi et bedre liv på hjemmebane, noe som barna igjen vil nyte godt av, sier psykolog Frode Thuen i VI-appen. 

Thuen påpeker at alle relasjoner krever pleie og arbeid. 

– Derfor kan besteforeldre, lærere og andre som jobber med barn også ha stor nytte av appen.

 

Lanserer gratis videoserie for foreldre

– Vi i Kavli ønsker å bidra til gode oppvekstvilkår og god psykisk helse hos barn og unge, og derfor er vi glade og stolte over å være støttespillere for VI-appen, men også for at vi nå får muligheten til å samarbeide tett om å nå ut til flere barnefamilier med nyttige og støttende budskap, sier markedsdirektør i Kavli, Gudfinna Traustadottir. 

I juni 2022 lanserer Kavli og VI-appen en felles videoserie i sosiale medier, rettet mot foreldre og barnefamilier. 

– I serien Kjærlig talt vil vi med hjelp av VI-appens dyktige og engasjerte fageksperter komme med enkle, men gode råd og tips som kan gjøre det lettere for foreldre flest å mestre hverdagens små og store utfordringer, forklarer Traustadottir.

Frode Thuen snakker til følgerene for å hjelpe både par og foreldre til å bygge bedre relasjoner

Styrk foreldreferdighetene: Psykolog og parterapeut Frode Thuen fra VI-appen svarer på spørsmål og rådgir foreldre i videoserien Kjærlig talt. Serien er et samarbeid mellom Kavli og VI-appen og har premiere i juni 2022. 
Foto: Martin Nygaard

 

En gang i uken blir korte rådgivningsvideoer lansert i Kavlis sosiale kanaler, og i hver episode tar psykolog og parterapeut Frode Thuen for seg et tema som er relevant for foreldre - og foreslått av målgruppen selv.

– Vi gleder oss til å se responsen og håper at vi sammen med VI-appen kan gi flere foreldre inspirasjon og råd som styrker relasjonen til barna, avslutter hun.   

Les mer om Kjærlig talt og foreslå temaer som psykolog Frode Thuen kan ta opp i neste episode her

Last ned VI-appen gratis her fra App store og her fra Google Play. 

 

Fakta om VI-appen 

  • Ideelt non-profit selskap med et samfunnsnyttig formål og en ambisjon om å bli en hverdagstjeneste for par og foreldre over hele landet. 
  • VI-appen er et relasjonsverktøy hvor du får du hjelp til å styrke parforholdet. Med støtte fra Kavlifondet har VI-appen også kunnet utvikle en egen foreldreversjon. 
  • Trebarnsforeldre og gründere Rachel og Kristian Elgen tok initiativ til appen, som tilbyr tips og råd du kan stole på fra Norges fremste fageksperter innen samliv og foreldrerollen. 
  • Psykologer og parterapeuter Frode Thuen og Cathrin Sagen er to av ekspertene som har vært med på å utvikle og bidra med faglig innhold til VI-appen.
  • Appen består i dag av en gratis grunnpakke. Samtidig arbeider de med å utvikle utvidelser med mer nyttig innhold til en pris som skal være overkommelig for de aller fleste.
  • Appen har fått over 60.000 nedlastninger og antallet øker stadig. 

VI-appen kan lastes ned gratis her fra App store og her fra Google Play.