Dans og teater! Kulturhjerte er en møteplass for barn og unge som retter seg både mot flyktninger og barn som er født i Norge. Ved hjelp av språk- og kulturdeling skaper de hvert år en festforestilling full av lidenskap og talent.
Kulturhjerte har deltakere i alderen 7 til 20 år. I tillegg til å være et fritidstilbud for barn og unge i regionen, vil de skape en arena for tilhørighet for ungdom med innvandrerbakgrunn.

Kulturhjerte skaper tilhørighet gjennom teater

Kulturhjerte er en møteplass for barn og unge som retter seg både mot flyktninger og barn som er født i Norge. Ved hjelp av språk- og kulturdeling skaper de hvert år en festforestilling full av lidenskap og talent.

Gjennom høsten og vinteren samles barn og unge, frivillige foreldre og profesjonelle instruktører ukentlig for å bli kjent, snakke norsk, opptre og bidra til vårens kommende forestilling. Prosjektleder Vivian Haverstadløkken forteller at Kulturhjerte skal bidra til at nybosatte i Lillehammer skal føle seg hjemme og velkomne.

–  Når ungdommer som ikke har norsk som sitt morsmål lærer bort dans og klappeleker som de har vokst opp med, og de får være en ressurs, da ser du at de vokser, sier hun. 

– Når vi danser sammen får jeg den beste følelsen, sier artisten Adnan (18), en av de unge deltakerne i forestillingen.

Fantasifullt, rart og sårbart 

I juni 2019 presenterte Kulturhjerte sin tredje forestilling, kalt «THIS IS ME». Etter å ha knyttet vennskap og delt språk og kulturarv gjennom et helt år, fikk 35 barn og unge fra 14 forskjellige land endelig vise Lillehammer hvem de er. Stykket tok opp sårbar tematikk, og handlet om barn og unge som ønsker å omskrive sin egen historie.  

– Stykket handler om fellesskap, og om en ny måte å håndtere et gammelt problem på. Det er fantasifullt, rart, energisk, sårbart og kjærlig, akkurat som de som står på scenen, forteller koreograf Jomo Masai. 

Hver vår presenteres en ny festforestilling i Kulturhuset Banken på Lillehammer, med nyskrevet manus og nykomponert musikk. I tillegg til de unge talentene , består Kulturhjerte-ensemblet av regissør, koreograf, komponist, manusforfatter, kostymedesigner og lyd- og lysdesigner. Frivillige foreldre er dessuten med på å snekre kulisser og sy kostymer til festforestillingene. Disse arbeidsgruppene er også en sosial og inkluderende arena.

Annethvert år setter Kulturhjerte også opp kjente musikaler for og med ungdommene. I 2020 samarbeidet Kulturhjerte og tre videregående skoler i fylket om å sette opp musikalen Grease. Hele 70 ungdommer var involvert i oppsetningen, som ble utsolgt rekordfort og fikk en ekstraforestilling. I februar 2022 var det duket for mer dans og glede i Fame, med 45 ungdommer på scenen i Maihaugsalen.   

Å bekjempe utenforskap og ensomhet blant barn og unge er prioritert i Kavlifondets tildelinger. Derfor er Kavlifondet støttespiller for Kulturhjerte og har tildelt dem 1,6 millioner kroner siden 2017. Les mer om Kulturhjerte, eller besøk Kavlifondets hjemmeside for å lære mer om alle de gode prosjektene vi støtter. 

Foto: Kulturhjerte og Torbjørn Olsen, Gudbrandsdølen Dagningen.