TilStede Ferie- og aktivitetstilbud i Grimstad er en av seks nominerte lokale hjertesaker som mottar støtte fra Kavli, høsten 2021.
TilStede ferie- og aktivitetstilbud i Grimstad er en av seks nominerte lokale hjertesaker som mottar støtte fra Kavli denne høsten.

Fikk tusen forslag til lokale hjertesaker. Møt de gode formålene som får en førjulsgave

I høst som i vår har Kavli og KIWI hedret ildsjeler og initiativer som gjør en positiv forskjell lokalt. Seks utvalgte gode formål får 25.000 kroner hver i støtte.

- For et engasjement og for noen fantastiske lokale hjertesaker vi har fått lov til å støtte, med god hjelp fra vår gode samarbeidspartner KIWI. Vi er takknemlige for de over tusen nominasjonene vi har mottatt, og skulle aller helst delt ut støtte til hver og en av dem, men vi er sikre på at de tolv utvalgte initiativene gjør, og vil fortsette å gjøre, en positiv forskjell i sine lokalmiljøer, sier Kavlis markedsdirektør Gudfinna Traustadottir.

Vanligvis finner Kavlifondet de gode formålene, men denne gangen har folket vært med på å påvirke hvem deler av overskuddet til Kavli skal være til glede for. Finn ut hva midlene vil bidra til, og bli bedre kjent med alle mottakerne.

Lokale hjertesaker i Midt- og Nord-Norge:

Gjør det lettere å be om hjelp i Trøndelag 

Rørt: Linda Kesanen er engasjert frivillig i Hjelp mæ å hjelpe, som hjelper økonomisk vanskeligstilte i Trøndelag med mat, leker, opplevelser og mye mer. Hun tok imot gaven på vegne av organisasjonen. - Jeg blir rørt, både over nominasjonene og at vi er mottakere av denne gaven, sier Kesanen.

Rørt: Linda Kesanen er engasjert frivillig i Hjelp mæ å hjelpe, som hjelper økonomisk vanskeligstilte i Trøndelag med mat, leker, opplevelser og mye mer. Hun tok imot gaven på vegne av organisasjonen. - Jeg blir rørt, både over nominasjonene og at vi er mottakere av denne gaven, sier Kesanen. 

Hjelp mæ å hjelpe ble startet av Marthe Øyangen i 2015, som et initiativ for å hjelpe økonomisk vanskeligstilte familier med å få en fin julefeiring. Initiativet vokste seg raskt større og i dag har Facebook-gruppen over 8000 medlemmer. Der formidles kontakt mellom mennesker som har behov for hjelp, og mennesker som ønsker å bidra.

- Med disse midlene kan vi hjelpe de som sårt trenger mat på bordet og varme klær til vinteren. Det nærmer seg jul, en vanskelig høytid for mange, og støtten fra dere gjør at vi kan hjelpe enda flere i Trøndelag, forteller Øyangen.

Regionssjef i Kavli, Tore Hadler-Olsen, trekker frem at arbeidet til organisasjonen og de frivillige fremmer inkludering og verdien av å bry oss om andre.

- Også utenfor vår nærmeste familie og krets. Det trenger vi i samfunnet vårt, sier han.

KIWI Nardobakken i Trondheim var vertskap for utdelingen, og assisterende butikksjef Fredrik Berg deltok på vegne av KIWI.

- Vi bryr oss veldig om lokalmiljøet, og synes at det er stort at et så godt initiativ her i området får støtte. Noe av det vanskeligste som er, er å spørre om hjelp. Så det at Hjelp mæ å hjelpe har en arena hvor det blir enklere, er helt topp, sier Berg.

Nye sjanser i Alta

I Nord-Norge fikk det gode, lokale formålet Alta Matstasjon mange nominasjoner, og de hyggelige møtene med flotte frivillige var en gjenganger i begrunnelsene.

Frivillige uten like: De gode møtene med frivillige hos matstasjonen trekkes frem i nominasjonene fra lokalmiljøet.  Foto: Kavli.

Frivillige uten like: De gode møtene med frivillige hos matstasjonen trekkes frem i nominasjonene fra lokalmiljøet. 

Alta Matstasjon og deres omkring 30 frivillige jobber iherdig for å begrense matsvinn gjennom å omfordele mat som ellers ville ha blitt kastet. Samtidig inspirerer de Altas innbyggere og næringsliv til å bli med på matredderlaget.

- Dette betyr veldig mye for Alta Matstasjon, sier prosjektleder Mia Gabourel, som er takknemlig for at arbeidet deres blir lagt merke til.

- Støtte i lokalsamfunnet er kjempeviktig for oss, sier hun til Altaposten.

Gabourel tok imot gavesjekken sammen med to frivillige fra matstasjonen hos lokalbutikken KIWI Alta Sentrum. Butikksjef Ørjan Knutsen beskriver dem som et verdig vinnerformål.

- Det er flott at de som tross alt har et stort behov, får av midlene som deles ut. Spesielt med tanke på at vi nå går mot jul, sier han.

Regionsjef i Kavli, Tore Hadler-Olsen, stemmer i.

- Tusen takk til Ata Matstasjon, både for hjertevarmen de viser og for det viktige bidraget i kampen mot matsvinn. Vi i Kavli er stolte over å kunne støtte slike aktører. 

Les mer om de to vinnerne her.  

Lokale hjertesaker i Sør- og Øst-Norge:

Minnerike opplevelser for alle barn i Agder

TilStede Ferie- og aktivitetstilbud i Grimstad bidrar til gode ferieminner for familier med økonomiske eller andre utfordringer. Prosjektet drives av rundt ti frivillige ildsjeler, deriblant prosjektleder Ragnhild R. Gellein.

I 2021 gikk de til innkjøp av en campingvogn på Moysand Familiecamping. Denne lånes ut gratis i sommerferien, og så langt har ti familier fått gleden av et opphold. Nå ønsker de å utvide. 

- Feriene er en sårbar tid for mange, spesielt for barn, og vi ser et ekstra stort behov for gode tilbud i de periodene. Målet vårt er å få råd til en campingvogn til, sier Gellein, som forteller at initiativet deres får positive tilbakemeldinger fra flere hold.

- Barna gir tilbakemeldinger om at de har fått lov til å erfare nye ting og fått det bedre som familie, og skolene forteller oss at barna er kjempeivrige på å dele historier om opplevelsene sine fra camping.

TilStede arrangerer også aktiviteter som fisketurer og opplevelser i Dyreparken. Med støtten fra Kavli vil de lage et julearrangement for familier i Agder.

- Vi ser for oss at det blir gårdsbesøk med mat, julekonsert og at barna får være med på å hogge sitt eget juletre, sier Gellein.

Distriktsjef i KIWI, Lars Klippenberg, deltok da sjekken fra Kavli ble overrakt hos KIWI Bergemoen i Grimstad. Han beskriver innsatsen til TilStede som beundringsverdig.

- Jeg er fryktelig imponert over de frivillige og synes at det er veldig gøy at noen som bruker så mye av sin fritid på å hjelpe andre, får prisen. Campingtilbudet deres er helt fantastisk. I tillegg til at det gir gode opplevelser, bidrar det også til å gi barna selvtillit. De får kjekke historier å fortelle til andre og slipper å føle seg utenfor, sier han.

Hjelpende hender og hjerter i Fredrikstad

Det Hjelpende Hjertet ble nominert av flere i lokalmiljøet i Fredrikstad. En av dem var Tone Merethe Hedhli. I sin begrunnelse fremhever hun hvordan de stiller opp for barn og familier, gjennom å arrangere sommerleirer, sommergøy, dele ut julegaver og andre gratisaktiviteter.

Deler ut lokale midler: Det Hjelpende Hjertet i Fredrikstad mottar gavesjekken fra Kavli. KIWI har engasjert til nominasjoner landet rundt, og KIWI Borgarveien var vertskap for utdelingen i Fredrikstad. Fra venstre: Assisterende butikksjef Katrine Johansen, Erik Engebregtsen i Kavli, i midten Mariem Hedhli og Tone Merethe Hedhli som nominerte vinneren, og til høyre Terje Bratland i Det Hjelpende Hjertet. Foto: Kavli.

Deler ut lokale midler: Det Hjelpende Hjertet i Fredrikstad mottar gavesjekken fra Kavli. KIWI har engasjert til nominasjoner landet rundt, og KIWI Borgarveien var vertskap for utdelingen i Fredrikstad. Fra venstre: Assisterende butikksjef Katrine Johansen, Erik Engebregtsen i Kavli, i midten Mariem Hedhli og Tone Merethe Hedhli som nominerte vinneren, og til høyre Terje Bratland i Det Hjelpende Hjertet. 

- De har store hjerter og glemmer ingen, skrev Hedhli til Kavli.

- Dette er rett og slett en pris som vi setter stor pris på å få. Det er de frivillige som gjør alt arbeidet vårt mulig og det legges ned mye kjærlighet og innsats, derfor betyr det også veldig mye at flere har nominert og lagt merke til oss på en positiv måte, sier Terje Bratland i Det Hjelpende Hjertet.

Organisasjonen jobber for å utjevne sosiale forskjeller blant barn og voksne, primært i Fredrikstad, Sarpsborg, Oslo og Viken. I tillegg til å dele ut mat, klær, hygieneartikler og mer til mennesker med økonomiske utfordringer, arrangerer de Barnas Aktivitetsdag i Fredrikstad og andre gratis fritidstilbud for barn og unge.

KIWI Borgarveien er en av flere hundre KIWI-butikker som har engasjert til nominasjoner. Da det ble klart at et lokalt initiativ med base i Fredrikstad skulle få støtte, ønsket de å være vertskap for utdelingen.

- Når vi gjør barna glade, gjør vi foreldrene glade, sier Bratland om Barnas Aktivitetsdag. Støtten fra Kavli vil gå til å utvide tilbudet på aktivitetsdagen i 2022. Fra venstre: Terje Bratland i Det Hjelpende Hjertet, distriktsjef Lars Petter Martinsen i KIWI og regionsjef Rune Austdal i Kavli. Foto: Kavli.

- Når vi gjør barna glade, gjør vi foreldrene glade, sier Bratland om Barnas Aktivitetsdag. Støtten fra Kavli vil gå til å utvide tilbudet på aktivitetsdagen i 2022. Fra venstre: Terje Bratland i Det Hjelpende Hjertet, distriktsjef Lars Petter Martinsen i KIWI og regionsjef Rune Austdal i Kavli. 

- Dette var veldig hyggelig å få være en del av og det er et verdig formål som får støtte. Det var også fint å få høre ekte historier som ga et innblikk i hvordan disse midlene kan bety en forskjell. For oss i KIWI er det ekstra hyggelig at våre kunder har fått lov til å nominere lokale formål som betyr noe for dem, sier distriktssjef i KIWI, Lars Petter Martinsen.

Setter unges mentale helse på agendaen i Kongsberg

Mental Helse Ungdom Kongsberg (MHUK) var høstens første mottaker, i Kavli og KIWIs kampanje for å hedre lokale initiativer. 

- For noen er dette kanskje et lite beløp, men for lokallaget vårt betyr 25.000 kroner ufattelig mye. Det gjør også tilliten som vi får. At det ikke er øremerkede midler, gjør at vi virkelig kan bruke dem der vi ser at det trengs, forteller en glad Thea Marie Rytterager, styremedlem i MHUK.

Følelsesladet: Det var rom for både tårer og latter under sjekkoverrekkelsen hos KIWI Kongsberg. Fra venstre: Regionsjef i Kavli, Rune Austdal sammen med Thea Marie Rytterager og Catrine Windsand Gestemoen i MHUK.

Følelsesladet: Det var rom for både tårer og latter under sjekkoverrekkelsen hos KIWI Kongsberg. Fra venstre: Regionsjef i Kavli, Rune Austdal sammen med Thea Marie Rytterager og Catrine Windsand Gestemoen i MHUK. 

Gavesjekken ble delt ut hos KIWI Kongsberg, som har vært med på å engasjere til nominasjoner. Regionsjefer Reiulf Thorsen og Rune Austdal i KIWI og Kavli deltok begge på utdelingen.

- Dette var veldig fint å få være med på. Det var både smil og gledestårer fra vinnerformålet, sier Thorsen.

- Barn og unges psykiske helse er en hovedsatsing i vår eier Kavlifondets arbeid, og gjennom tildelingene vil vi i Kavli og Kavlifondet bidra til at alle barn skal være trygge og oppleve mestring og inkludering, forklarer Austdal i Kavli.

Støtten vil ifølge Rytterager i Mental Helse Ungdom Kongsberg gå til flere lokallagstreff, og til å holde den lokale møteplassen åpen oftere. 

- Vi har også lyst til å kunne tilby mat til flere, og kanskje kjøpe inn noen nye spill og annet utstyr som kan gjøre det til et enda hyggeligere sted å komme, sier hun.

Langt mer enn bare motor i Hol

KIWI Hagafoss var vertskap for den lokale utdelingen til gjengen i Hol Motorklubb, hvor regionsjef Rune Austdal i Kavli leste opp noen ord for anledningen.

- Hol Motorklubb bidrar til et større og mer variert fritidstilbud lokalt. De tilbyr en alternativ mestringsarena for ungdom som ikke finner sin plass i breddeidretten eller kommunens kulturtilbud, og slik er de med på å skape tilhørighet og bekjempe utenforskap blant unge, sa Austdal.

Ble nominert: Bjørg Haugo (til høyre) nominerte det gode, vinnerformålet Hol Motorklubb. I sin begrunnelse skriver hun at klubben er et etterlengtet tilbud blant motorinteressert ungdom, at klubben støtter ungdommen og virke forebyggende mot uønsket ferdsel. Foto: Kavli.

Ble nominert: Bjørg Haugo (til høyre) nominerte det gode, vinnerformålet Hol Motorklubb. I sin begrunnelse skriver hun at klubben er et etterlengtet tilbud blant motorinteressert ungdom, at klubben støtter ungdommen og virke forebyggende mot uønsket ferdsel. 

Med engasjerte ildsjeler som initiativtaker Kim Ellseth i spissen, er motorklubben blitt en inkluderende og trygg arena for ungdommen, hvor de kan være sosiale og mekke sammen. Klubben er også opptatt av trafikksikkerhet og samarbeider tett med politi og brannvesen.

De har også engasjert seg i et lokalt prosjekt som har som mål å forebygge mobbing, og før 17. mai arrangerte de søppelrydding på hjul langs veiene i bygden.

For Ellseth og de andre i Hol Motorklubb betyr støtten mye.

- Vi i ledelsen bruker mye tid på søknadsskriving for å få støtte, og da er det klart at det å bli nominert og valgt ut til å motta denne gaven er kjempestort. 25.000 kroner er i seg selv fantastisk, men det betyr kanskje like mye at vi også får vist folk i lokalområdet at dette virkelig er et positivt tiltak, sier Ellseth, som satser på at gaven fra Kavli kan hjelpe dem å etablere et fast, sosialt møtested for ungdommene.

Les mer om Hol Motorklubb og Mental Helse Ungdom Kongsberg her.