Femteklassinger ved Sædalen skole vant Aksjon Gjenvinning
Gjengen fra Sædalen skole var fornøyd med å ha utkonkurrert så mange andre klasser. Her står de med vinnerbidraget sitt og gavesjekken fra Aksjon Gjenvinning. Til venstre er administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.

Femteklassinger ved Sædalen skole vant Aksjon Gjenvinning foran 423 andre klasser.

Aksjon Gjenvinning engasjerte 7400 elever til å resirkulere og gjenbruke aluminiumsemballasje. Møt vinnerklassen fra Bergen som vant den store premien i gjenbrukskonkurransen.

I tillegg til å resirkulere 762 kilo emballasje som tuber, bokser, former og folie, laget elevene 100 kreative gjenbruksbidrag av brukt emballasje. Det var i denne delen av aksjonen at femte trinn ved Sædalen skole trakk det lengste strået.

- For noen tall. Det er helt utrolig, og et virkelig bevis på at aluminiumsemballasje er en skatt som må gjenvinnes og ikke kastes i søppelet, sier Kristine Aasheim, administrerende direktør i Kavli.

På vegne av Aksjon Gjenvinning delte hun ut klassepremien på 15.000 kroner hos VilVite-senteret i Bergen.

Sædalen skoles gjenbruksidé, et hestepennal laget primært av brukt metallemballasje, skal nå stilles ut på VilVite-senteret i Bergen.

Hestepennalet til femteklassingene ved Sædalen skole i Bergen skal nå stilles ut hos Vitensenteret i Bergen. Kanskje kan det inspirere til flere gode gjenbruksideer? 

Det kreative vinnerbidraget er et fargerikt «hestepennal» laget av brukt aluminiumsemballasje. Juryen i Aksjon Gjenvinning beskriver pennalet som brukervennlig og dekorativt. Det fungerer som en beholder til skrivebordet, med plass til tape, viskelær, blyanter og blyantspisser.

Hjernene bak er  Valentina Rios Bittins (11), Alvilde Løvby Solhaug (11), Malene Ingvaldsen (11) og Live Erdal Reinert (10). Kvartetten fra Sædalen skole er fornøyd med å ha utkonkurrert så mange andre klasser.

- Det var veldig gøy, sier Valentina, før hun legger til at ideen til hestepennalet kom fra et magasin som bestemoren kjøpte til henne.

- Jeg ble veldig stolt, legger Malene til.

God stemning når kvartetten bak ideen "hestepennalet" feirer seieren i gjenbrukskonkurransen til Aksjon Gjenvinning. Jentegjengen Valentina, Live, Malene og Alvilde hever gavesjekken høyt og smiler stort..

Kreative gjenvinnere: Valentina, Live, Malene og Alvilde forteller at klassen nå skal stemme over hvordan premien på 15.000 kroner skal brukes. 

Alvilde forteller at hun ble sjokkert da hun hørte at de vant. Live er enig.

- Tenk at det var over 100 ideer og så valgte de enhjørning-pennalet vårt. Det er veldig gøy og så får man noe godt ut av det, sier hun.  

Nå blir hesten stilt ut

Anne Tove Koldal, markeds- og kommunikasjonssjef på Vitensenteret, forteller at temaer som resirkulering og kretsløp står høyt på agendaen også hos VilVite. Fra påsken vil Sædalen skoles gjenbruksidé være på plass i deres nye utstilling. 

- Utstillingen Loop handler om kretsløp i naturen og grønn innovasjon og her stiller vi ut gode eksempler fra næringslivet og også elev- og studentarbeider. Nå ser vi frem til å stille ut hestepennalet. Håpet er å inspirere til enda flere gode idéer innen gjenbruk og resirkulering, sier Koldal.

I likhet med Koldal har Aasheim i Kavli tro på å inspirere unge tidlig.

- Da kan man vekke et engasjement og etablere gode miljøvaner som varer livet ut. Det er det vi i Aksjon Gjenvinning ønsker å få til. Og så ønsker vi at elevene skal se at deres hverdagsbidrag kan gjøre en reell forskjell, sier hun.