Crostini med MagerOst Skinke og digg restetopping
Crostini med MagerOst Skinke og digg restetopping. Crostini er perfekt i matpakken fordi de holder seg gode i en hel uke i en lufttett boks.

Matpakketips for små og store matreddere

Plutselig var skolestart her igjen og alt som hører til. Matpakken står igjen i fokus og da kan det være fint å få litt ny inspirasjon til hva man kan fylle den med.

Å smøre matpakke er en suveren måte å være matredder på. Derfor serverer vi noen tips til hvordan du kan få brukt opp myke tomater og slitne gulrøtter. Kanskje kan en avveksling også gi mindre matpakkerester i retur? 

Matpakke og malesaker på skolepulten. Polarbrødhjerter med Kavli Skinkeost på, sammen med oppkuttet frukt og grønt og en liten smøreosttube.

Oppkuttet frukt og grønt er deilig i matpakken. Hvis grønnsakene ser litt slitne ut kan man bruke dem i en matmuffins, i en wrap eller kanskje til og med i baksten?

Først er det lurt å sjekke i kjøleskapet hva du har liggende som kanskje ikke ser like spennende ut lenger.

En matmuffins er en fin måte å få brukt opp overmodne tomater, en myk paprika og ellers det du måtte finne av grønne skatter. Bland det sammen med egg, smøreost, mel og melk, og plutselig har du en kvalitetsrik næringspakke for små kropper i vekst.

Vi har foreslått å bruke MagerOst Skinke, men bruk gjerne andre smøreostsmaker dersom det er det du har i kjøleskapet. Et tips for å få ut all smøreosten, er å rulle tuben sammen fra toppen og trykke, eller legge den på kjøkkenbenken og bruke et flatt redskap som en sleiv for å få klemt ut absolutt alt.   

Matpakkeboks fylt med lefser med Kavli BaconOst, kokt egg, tomat og spinat.

Gårsdagens grønnsaksrester fra tacoen er deilig sammen med smøreost i lefser. Ha gjerne i kokt egg også!

Finner du noen slitne gulrøtter der inne også? Har de blitt ordentlig myke kan de være vanskelig å skrelle, men forsøk å raspe de opp og tilsette gulrøttene i en brød- eller rundstykkedeig. Brødet som vi har laget oppskrift på er halvgrovt og inneholder byggryn - en av de mest næringsrike kornsortene vi har. Med litt Kavli smøreost som pålegg får du en fin kombinasjon av fiber og proteiner som barna har god nytte av.

Har du påleggs-, grønnsaksrester og litt halvtørt brød liggende? Da er crostinier genialt! Crostini er en matpakkerett som passer spesielt godt når du har hjemmekontor, fordi de nytes aller best varme og sprø rett fra ovnen. Men fortvil ikke – crostiniene holder seg i cirka en uke hvis de oppbevares i en lufttett boks!  

Under finner du både oppskrifter og bilder som vi håper vil gi deg litt matpakkeinspirasjon.

Matmuffins til matpakken

Porsjoner 5 | Tidsbruk 35 minutter                                                  

Ingredienser

  • 1 tube MagerOst Skinke eller annen Kavli smøreost
  • 4 egg
  • 2 dl Q lettmelk
  • 250 g grovmalt mel
  • 3 ts bakepulver
  • 4 ss frø (for eksempel solsikke, linfrø, gresskar eller sesam)
  • 1 paprika i terninger
  • 2 små tomater

Slik gjør du:

  • Pisk sammen osten med egg og melk.
  • Tilsett mel, bakepulver og frø etter ønske. Rør godt.
  • Bland forsiktig inn paprikaterninger og hakket tomat.
  • Fyll i muffinsformer og topp med frø.
  • Steikes i ovn på 175 grader i 20 min, på et brett på nederste rille.
  • Muffinsene kan fryses.
Matmuffins eller porsjonsomeletter med MagerOst Skinke, paprika, spinat og annet godt.

Vil du ha en mer «voksen» matmuffins, kan du ha i ekstra mye grønnsaker. Ha spinat i bunnen av muffinsformen, og fyll på med hakket purreløk og litt soltørket tomat på toppen av eggeblandingen.

Gulrot-, byggryn- og frøbrød med Primulaost

Porsjoner: 6-8 | Tidsbruk: 1 time, pluss steking                                                 

Ingredienser

  • 150 - 200 g ferdigkokt byggryn
  • 200 g fullkornshvetemel/sammalt hvete fin
  • 100 g store havregryn
  • 750 g hvetemel
  • 100 g solsikke-/gresskarfrø
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 slitne gulrøtter – revet
  • 6 dl vann
  • 15 g salt

Fremgangsmåte

  • Bland alle ingrediensene unntatt salt sammen i en bolle
  • Elt deigen i ca 5 minutter
  • Tilsett salt og elt i 5 minutter til
  • Ha deigen på en lett melet benk og lag enten rundstykker eller to brød
  • Pensle med vann og ha topping på – for eksempel litt sesamfrø
  • Etterheves til dobbel størrelse
  • Rundstykkene stekes i 20 minutter på 200 grader. Om du lager brød må de stekes i 40 - 45 minutter.
Osterundstykker er deilig turmat. Smøres med Kavli SkinkeOst.

Serveres med Primulaost, en mild og fyldig smøreostklassisker. 

Crostini med MagerOst Skinke og digg topping

4 porsjoner | Tidsbruk: 15-20 minutter

Crostini er tynne og sprø matredderbrødskiver ristet gyldne i ovnen sammen med olivenolje. Smør på MagerOst Skinke og server med smakfull topping, som tomatsalsa, spekeskinke, avokado og koriander, paprika og pepper, eller annet godt som på bildet.

Crostini er tynne og sprø brødskiver ristet gyldne i ovnen sammen med olivenolje. Bruk gjerne et halvtørt brød. Smør på MagerOst Skinke og server med smakfull topping.

Ingredienser

  • 8 skiver grov baguette eller annet brød i tynne skiver
  • 1-2 ss olivenolje
  • ½ tube Kavli MagerOst Skinke

Slik gjør du:

Legg baguettskivene på et stekebrett og ringle over litt olivenolje. Stek baguettskivene midt i ovnen på varmluft 180 °C til de blir gylne og sprø, ca. 5 minutter. Avkjøl på rist. Crostini kan toppes med hva som helst, ta det du har i kjøleskapet, eller prøv våre forslag her:

  • MagerOst Skinke toppet med oliven, rødløk og persille
  • MagerOst Skinke toppet med spekeskinke, rødløk og frisk timian
  • MagerOst Skinke toppet med epleskiver og granateplekjerner
  • MagerOst Skinke toppet med avokado, koriander og granateplekjerner
  • MagerOst Skinke toppet med tomatskiver og frisk basilikum
  • MagerOst Skinke toppet med paprika, pepper og frisk estragon

Tips! Oppbevar crostiniene i en lufttett beholder. De holder seg i omtrent en uke. Hvis du bruker brød, kan du stikke ut rundinger i brødskivene med et glass eller skjære brødskivene i to før du steker dem i ovnen.