Husker du denne påleggsklassikeren? Nå er den tilbake!
I dag kommer Primula smøreost på en moderne og praktisk tube. I første omgang lanseres en naturellvariant, men det er ikke umulig at det blir flere smaker, ifølge produktsjef Frode Flem Langeland.

Husker du denne påleggsklassikeren? Nå er den tilbake!

Visste du at det var en nordmann som stod bak oppskriften på verdens første langtidsholdbare smelteost? Nesten 100 år etter at gründer Olav Kavli kickstartet sitt norske osteeventyr, relanserer Kavli den verdensberømte klassikeren Primulaosten.

De har vært så tro som mulig mot den originale oppskriften og det brukes utelukkende norske råvarer. Osteproduksjonen foregår, som den gang da, i Bergen.

- Dette er smaken som du og generasjonen foran vokste opp med, lover produktsjef Frode Flem Langeland, som forteller at han jevnlig mottar forbrukerhenvendelser om Primula.  

- Vi opplever høy etterspørsel om å relansere en av forrige generasjoners absolutte påleggsfavoritter. Folk kontakter oss og sier at de ønsker smaken av barndommen tilbake. Når det nå i tillegg er 100 år siden utviklingen av verdens første holdbare smøreost startet, synes vi det er helt riktig å lansere Primula-merkevaren igjen.

Nesten 100 år etter at Olav Kavli lanserte Primula, får senior produktsjef i Kavli, Frode Flem Langeland, gleden av å relansere den ikoniske osten.

- For den som er glad i god ost

Administrerende direktør i Kavli Norge, Kristine Aasheim, tror at den klassiske osten også kan treffe i de yngre målgruppene.

- Da planleggingen startet forventet vi at Primula i hovedsak skulle slå an blant de som husker osten fra oppveksten, men basert på innsikt fra samtaler med forbrukerne tror vi at den også kan appellere til unge fordi det er pålegget som besteforeldrene vokste opp med. Primula har en fyldig, men likevel mild smak som kan slå an blant de fleste som er glad i god, norsk ost, Vi ser også at nordmenn kjøper mer norskprodusert mat og ønsker å støtte opp om lokale produsenter. Primula ble lansert i Bergen i 1924 og relanseres og produseres i samme by nesten 100 år senere, sier hun.

Et århundre med perfeksjonering

Primula lages med norsk kvalitetshvitost, men er også tilsatt litt smør for en fyldigere smak.

- Det høres kanskje enkelt ut, men krever erfarne og lidenskapelige ansatte i produksjonen. Selv om teknologien har tatt mange steg siden lanseringen, er utgangspunktet det samme. Gode og rene råvarer i bunn, og en prosess perfeksjonert gjennom nesten 100 år. Derfor skriver vi «håndverk og tradisjon siden 1924» på tuben, forklarer produktsjef Langeland.  

Da gründer Olav Kavli var 21 år gammel åpnet han ostehandler i Hollendergaten i Bergen, men han reiste også verden rundt med ost i kofferten. I 1924 lanserte han Primula, verdens første langtidsholdbare smelteost, som umiddelbart ble en suksess.

Med seg på produksjonslaget har de blant andre Roland Norgaard, som har vært Kavli-medarbeider i 47 år, og var med å produsere Primula da den hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet.

- Utviklingen går heldigvis ikke på kompromiss med kvaliteten, som er vel så god i dag. Vi må fortsatt se på og kjenne på osten, er konsistensen og temperaturen riktig? Det er ikke bare til å trykke på en knapp, du må vite hva du gjør og hvordan det skal se ut. Moderne håndverk kan du kalle det, sier Kavli-veteranen, og legger til at han er sikker på at relanseringen vil gi mange et fint tilbakeblikk til barndommen.

Primula et symbol på pågangsmot

I likhet med Primulaostens far, er produktsjef Langeland fra Nord-Vestlandet. Han forteller at han beundrer Olav Kavlis pågangsmot og unike historie.

- Det er lett å la seg fascinere av folk som setter seg tydelige mål, og er villige til å satse alt for å oppnå drømmene sine. Olav Kavli var en målrettet kar som tidlig forlot sitt trygge hjem utenfor Molde, med 60 kroner i lommen, for å bygge egen virksomhet. Med Bergen som base reiste han verden rundt med ost i kofferten og Primulaosten ble en aldri så liten verdenssensasjon. Heldigvis er det en mer ukomplisert jobb å relansere merket i 2020, enn det var å etablere det tidlig på 1920-tallet, sier han.