Primula

Primula

Kavli sin grunnlegger Olav Kavli fikk sitt store gjennombrudd i 1924 da han lanserte Primula, verdens første langtidsholdbare smelteost. 

Olav ønsket å reise verden rundt med osten og presentere den for alt fra svensker til amerikanere. Og reise, det gjorde han. Alltid med ost i kofferten. 

Verdens første langtidsholdbare smøreost

Problemet var bare at i land med varmere klima og på lange reiser holdt ikke osten seg lenge nok. Etter studieturer over hele Europa vant Kavli et internasjonalt kappløp som hadde pågått i flere tiår. Han kunne presentere Primula under en hemmelig lanseringsfest med kun 17 håndplukkede gjester.

Navnet Primula betyr på latinsk «den første våren» og selve blomsten er en urtefamilie med mange forskjellige planter. Den mest kjente arten i Norge er kusymra som ofte vokser på beitemarker og som dermed også omgjøres til melk. Navnet var nok ikke tilfeldig.

Nansen og Roosevelt

Gjennombruddet dannet grunnlaget for fantastisk vekst og Olav Kavli reklamerte for Primula over hele verden. Primula var blant annet med i luftskipet «Norge» da Roald Amundsen krysset polhavet i nord for første gang. Men høydepunktet for Olav var kanskje da Mrs President Eleanore Roosevelt kjøpte Primula i New York og uttalte at hun likte den svært godt!

I 1929 lanserte Olav og sønnen Knut verdens første ost på tube, og gjorde dermed Primula mer håndterlig og brukervennlig. I tillegg økte holdbarheten betraktelig. Tubeost er den dag i dag en suksess som selges over hele verden og det hele startet med Primula. Samtidig dannet innovasjonen grunnlaget for smørekaviar slik vi kjenner den i dag.

Primula – et eventyr

Primula var starten på et spennende eventyr, som i dag over 120 år senere, lever videre. Underveis har tidene forandret seg og Kavli er blitt en tradisjonsrik, men likevel nyskapende næringsmiddelbedrift. Kavli produserer fortsatt mange spennende oster med gode, varierte smaker i Norge, Sverige, Finland og Storbritannia.

Takket være Olavs reiser, produserer Kavli i dag produkter til over 20 forskjellige land.

Arvtakeren og sønnen, Knut, startet Kavlifondet, som deler ut overskuddet fra Kavli til gode formål.

Vi fortsetter å gripe hverdagen ved å produsere og dele ut overskuddet til gode formål.

Kilde: Kavli - et industrieventyr (Grytten og Minde) 2013