Stolthet og dugnadsånd i Kavli-fabrikken

Stolthet og dugnadsånd når denne gjengen lager smøreost

24. mar. 2020

Til tross for en krevende tid holdes ostehjulene i gang på Kavli-fabrikken i Bergen. I Kavli har vi mange dedikerte lagspillere som hver eneste dag gir det lille ekstra for at matvarene skal finne vei hjem til deg. Her får du møte noen av dem.

Grete Moberg er en stolt ostekoker. Sammen med kollegaene sine sørget hun i fjor for at omkring 3 millioner kilo smøreost ble produsert i bergensfabrikken. Det kan regnes om til nærmere 20 millioner ostetuber eller 200 millioner brødskiver med smøreost.

Store kvantum ost, med andre ord. Grete forklarer at det bak de høye tallene finnes langt mer kvalitet og håndverk enn mange tror.

Stas å produsere mat

Jeg liker de tekniske utfordringene jeg møter i arbeidshverdagen min. Smøreost er håndverk som krever en del tilpasninger, blant annet basert på ostens modningsgrad, sier hun.

Grete er også med på å lage påleggsklassikeren HaPå, som Kavli kjøpte opp i 2012, og som fortsatt baseres på den originale oppskriften fra 1949.

Jeg synes det er ekstra stas å få bidra med produksjon av mat i disse dager. I dag startet vi med tre skift i fabrikken, noe som resulterer i færre folk på hvert skift. Jeg opplever samtidig at alle bidrar ekstra mye nå og tilrettelegger for at andre skal få et lettere skift. Man hjelper til med lunsjavløsning, kaffekoking og rydding, forteller Grete, som har jobbet i Kavli i 11 år.

De store ostestykkene kokes ned og blir til myk smøreost med ulike smaker. Alle foto fra januar 2020.

Stolthet gir et sjette gir

Kavlis fabrikksjef, Linda Kidøy Pedersen, opplever i likhet med Grete at folk har tatt i bruk et ekstra gir på jobb den siste tiden.

Folk er blide og positive og det er godt samhold. Jeg har snakket med mange i fabrikken som føler på en stolthet rundt vår viktige funksjon. Det er dugnadsånd, og vi er heldige som får bidra til å fylle hyllene i dagligvarebutikkene, sier hun.

Fabrikksjefen sier at de har fått viktig støtte fra salgsavdelingen i Kavli, og at også folk fra andre avdelinger i bedriften kontakter henne for å tilby sin hjelp og støtte. Inntrykket er at folk er åpen for å steppe inn der det trengs.

Vi jobber langsiktig og prøver å legge til rette for jevn og stabil produksjon, også hvis denne situasjonen skulle vedvare. Vi vil gjøre alt vi kan for å levere de mest populære produktvariantene våre til det norske folk fremover.

I tillegg til arbeidet med rogn og kaviar er Roar LEAN-koordinator og inngår som del av driftsledelsen. Han har vært i Kavli siden 2003. Alle foto fra januar 2020.

En kar for sin kaviar

Roar Rauø har vært i Kavli siden 2003. Han har hovedsakelig jobbet med rogn og Kavli Kaviar, og er så glad i sistnevnte at han på et tidspunkt sendte inn en produktidé om å lage Skyr med kaviarsmak.

Gjennom årene har Roar hatt ulike verv innenfor tillitsvalgtapperatet og vernetjenesten, noe som blir ekstra tydelig når vi kommer inn på tematikken hamstring. Da er det klar tale fra kaviarmannen.

Jeg er jo veldig opptatt av solidaritet, og mener at vi alle har et ansvar for at det skal være nok varer til alle som trenger det.  

Rogneksperten forteller at det kjennes bra å være Kavli-medarbeider i den spesielle tiden vi er inne i.

Man føler seg jo heldigvis stolt! Og det skal vi absolutt være. Vi er del av den samfunnskritiske funksjonen fordi vi leverer mat til folket, sier han.

Klaus har jobbet som operatør i Kavli i tre år. Han er selv med på å produsere påleggsfavoritten sin BaconOst. Alle foto fra januar 2020.

 

Kollega Klaus Holst er enig i Roars beskrivelse.

Det kjennes veldig bra og man føler seg litt stolt.

I motsetning til kaviarmannen, har operatør og ostekoker Klaus naturlig nok et annet produkt som sin favoritt. 

Jeg er veldig glad i BaconOst selvfølgelig, men når det gjelder tips til smakskombinasjoner overlater jeg det til ekspertene og forbrukerne, sier han.