Hva er et godt mellommåltid? Vi spurte to ernæringseksperter, og fikk dem samtidig til å sammenligne vårt nye mellommåltid Snack Pack MagerOst Pesto med andre raske måltidsløsninger!

Hva er et godt mellommåltid?

3. okt. 2019

Vi spurte to ernæringseksperter, og fikk dem samtidig til å sammenligne vårt nye mellommåltid Snack Pack MagerOst Pesto med andre raske måltidsløsninger!

Q: Hvordan velger man et godt mellommåltid, og hva bør man helst unngå når man er på jakt etter noe som metter mellom slagene? 


Ragnhild Lekven Fimreite, Klinisk ernæringsfysiolog: 
- Skal du velge et smart mellommåltid, bør du se at det inneholder nyttige næringsstoffer, fiber, minst mulig sukker og hvetemel, samt en energimengde som er tilpasset ditt behov, eller aktivitet. Sult forsterker enhver fristelse – og mellommåltider som ikke er planlagt kan fort ende med bolle, kjeks eller noe i den dur. Slike matvarer gir mindre metthetsfølelse og det er lett for å spise mer enn planlagt.

Unni Coldevin, Fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede:
- Mellommåltidet er viktig for at det ikke skal gå for lang tid mellom hovedmåltidene - det gir deg fornyet energi og den lille oppkvikkeren man ofte trenger. Det hjelper deg også til å styre unna de usunne fristelsene. Mellommåltider forebygger også at man er oversulten til hovedmåltidene.

Unni Coldevin er Fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede

Q: Har du noen tips til gode mellommåltider?


Unni Coldevin, Roede:
-  Gode mellommåltider kan være en kombinasjon av frukt/grønnsaker/nøtter, og/eller yoghurt med litt müsli, fiberrike knekkebrød, eller grove kjeks med pålegg. Det gir energi og viktige næringsstoffer som vi trenger i løpet av en dag. Å la frukt og grønnsaker være en del av mellommåltidene er supert. Mellommåltider bør ikke være for energirike - målet er at de skal være mindre i energi og mengde enn hovedmåltidene. 

Q: Hva gjør Snack Pack MagerOst Pesto til et bra mellommåltid?


Ragnhild Lekven Filmreite:
- Sammenlignet med ulike mellommåltider, har Snack Pack med mager smøreost flere fordeler. Energimessig inneholder den omtrent samme kalorimengde som en skive grovt brød med pålegg –rundt 150 kilokalorier. Fordi knekkebrødene er ekstra grove og inneholder bra med fiber, vil de også gi god metthetsfølelse som varer.

Klinisk ernæringsfysiologi Ragnhild Lekven Fimreite 

Unni Coldevin, Roede: 
- Snack Pack MagerOst Pesto gir passe med energi, den er rik på fullkorn og inneholder minimalt med sukker, slik at du får en jevn blodsukkerstigning og god metthet som vil bidra til å dempe sulten mellom hovedmåltidene.

Snack Pack MagerOst Pesto versus andre mellommåltider  

Ragnhild Lekven Fimreite, Klinisk ernæringsfysiolog:

Boller (rosinbolle, skolebolle): Gir fra 200-350 flere kilokalorier sammenlignet med en hel Snack Pack MagerOst Pesto. I tillegg inneholder en bolle 10-22 gram sukker, pluss-minus 15 gram fett. Dette gjør boller til små energibomber med mye raske karbohydrater, uten nevneverdige næringsstoffer og kun kortvarig metthet. Boller inneholder ikke fullverdige proteiner og kan derfor ikke utnyttes fullstendig i kroppen slik proteinene i en Snack Pack. Den gode proteinkvaliteten i Snack Pack skyldes animalske proteiner fra smøreosten. Boller er godt, men passer best til fest, og er lite egnet som påfyll i hverdagen.

Banan: Kun 100 kilokalorier. Et enkelt lite mellommåltid, men mangler både fett, fiber og proteinkvalitet til å kunne være et fullverdig måltid, eller gi nevneverdig metthet.  Det høye innholdet av karbohydrater i banan gjør den imidlertid velegnet før trening.

Go’morgen yoghurt, jordbær: Fullverdig måltid med både proteiner, fett og karbohydrater. Her vil en oppnå metthetsfølelse, men også vesentlig mer sukkerarter (23 gram) og kalorier enn en Snack Pack. Velegnet som mellommåltid før aktivitet, men ikke så ideelt for dem som vil begrense sukkerinntaket eller passe vekta.

Snack Pack MagerOst Pesto: Ønsker du å tilføre kroppen nyttige næringsstoffer og en behagelig metthet som varer, er valget opplagt. Snack Pack inneholder næringsstoffer som kalsium, jod, sink og magnesium, samt fiber som stabiliserer blodsukkeret og gir tarmene noe å jobbe med. 

Unni Coldevin, Fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede:

Boller (rosinbolle, skolebolle): Inneholder mye energi og mye karbohydrat i form av stivelse og sukker. Øker blodsukkeret raskt etter man har spist, men blodsukkeret faller ganske raskt etterpå og man kan føle seg uopplagt. Gir mye energi og lite næringsstoffer.

Banan: Inneholder vitaminer og mineraler, viktig næring og passe energi. Banan er næringsrikt og passer godt som påfyll i forbindelse med trening, eller når du er på farten.

Go’ morgen yoghurt, jordbær: Er et greit og mettende alternativ til mellommåltid. Du får i deg protein og kalsium fra yoghurten og noe fiber fra 4-kornblandingen, men den inneholder en del tilsatt sukker.

Snack Pack MagerOst Pesto: Er et mellommåltid med relativt høy energitetthet, men rik fiber og inneholder minimalt med sukker, noe som gir en god metthet og et stabilt blodsukker- og demper sulten mellom hovedmåltidene. 

Tabell som viser ernæringsinnholdet i ulike mellommåltid


Kilder: Kostholdsplanleggeren, Tine og Kavli