En smilende ung jente pakker matpakken sin til skoledagen. Hun holder en tube med Kavli BaconOst, som får plass i matboksen.

5 enkle matpakketips til skolestart!

14. aug. 2019

Snart skolestart og matpakke på matpakke skal smøres gjennom høsten. Poden er superkresen og vil kun ha syltetøy på skiven, 7-åringen er matlei og kommer hjem med full matboks hver dag, og tidsklemmen sluker ethvert kreativt forsøk. Gjenkjennelig?

På blogger, i aviser og magasiner florerer tips til hvordan du gjør en «trøtt og kjedelig matpakke» bedre med «enkle grep». Men ofte er tipsene som skulle være lettvinte for tidkrevende og kompliserte å gjennomføre i en hektisk hverdag. Derfor har vi utarbeidet noen tips og triks som vi tror er overkommelige for de aller fleste å følge i matpakkehverdagen. 

1. Frukt og grønt i matboksen?

Husk å legge agurken eller tomaten for seg selv, så brødskivene ikke blir bløte. Litt aluminiumsfolie rundt agurkskivene fungerer fint. Et annet tips er å unngå å kutte opp frukten. Både epler og bananer blir fort brune i fargen, og det kan vekke skepsis hos barn. En hel frukt holder i massevis og sparer deg dessuten for tid. 

Kavli SkinkeOst og Kavli BaconOst i små matbokstuber sammen med polarbrød og pære

2. La barna smøre maten på skolen.

Hvis minisjefen får med en liten tube Bacon- eller SkinkeOst i matboksen, kan hun smøre ferskt pålegg på brødskiven når maten faktisk skal spises. Det gir mestringsfølelse og øker sjansen for at matpakken blir spist opp. Svette osteskiver som har lagt i sekken hele dagen kommer gjerne i retur. 

3. Hold energinivået oppe med «brødskala’n».

Sjekk brødskalaen på posen når du handler brød, og se gjerne etter brød med minst to kaker på skalaen. Energien varer lenger med grove produkter. Hvis de vanlige brødskivene plutselig blir kjedelige, kan man velge polarbrød som inneholder fullkorn. Med loff går blodsukkeret til himmels, før det går rett ned i kjelleren igjen. Andre alternativer til loff er rugkjeks, speltlomper eller flatbrød.

4. Husk drikke, men unngå tomme kalorier.

Send en flaske med iskaldt vann med i ranselen. Denne kan fylles på gjennom hele dagen. Melk eller vann til måltidene er mye bedre enn at barna slukker tørsten på saft, som inneholder mye tomme kalorier - disse gir kortvarig energi, men lite næringsstoffer (eller «nyttestoffer») til kroppen.

5. Kalsium og protein er bra og tilgjengelig!

Proteiner og kalsium er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt. Smøreost holder seg ikke bare fersk og god i matboksen gjennom hele skoledagen, men er også rik på kalsium og protein! Det samme gjelder melk og yoghurt. Kjøtt- og fiskepålegg inneholder også proteiner, mens nøtter og grønnsaker som blomkål og brokkoli inneholder kalsium. 

Det sjette og mest uoffisielle tipset må være å huske på at matpakken ikke behøver å være perfekt hver dag. I løpet av uken spiser man omkring 30 måltider, og skolematpakken utgjør bare fem av disse. Det er med andre ord mange anledninger gjennom ukens syv dager til å gjøre opp for den matpakken du ikke var helt fornøyd med. 

Lykke til med skolestart og matpakkemaratonet!