Den siste tiden har vi mottatt en del kritikk mot våre produkter, som omhandler ultraprosessert mat og røykaroma i skinke og bacon som vi bruker i smøreosten vår. Men du kan være helt trygg, det er ikke farlig å spise smøreost fra Kavli.
I Kavli har vi produsert smøreost i mer enn 100 år, og det er vi veldig stolte av. Det gleder oss at Kavli-ost har blitt en fast favoritt for svært mange. En del av kritikken vi har fått er basert på feilinformasjon. Derfor ønsker vi å legge fram noen fakta om smøreosten vår og betrygge alle som liker Kavli-ost om at det er trygt og sunt å spise våre produkter, både for barn og voksne.
Ekte norsk ost og sunne råvarer
Baconost og Skinkeost fra Kavli er laget av ekte norsk hvitost slik vi kjenner den fra butikken og bacon eller skinke fra norske bønder. Helt vanlige og trygge produkter. I tillegg bruker vi vann og smeltesalt for å gjøre osten smørbar. Smeltesalt utgjør kun 2,5 % av innholdet. Vi tilsetter også konserveringsmiddel i smøreosten for å gjøre den trygg å spise, sikre lang holdbarhet og dermed bidra til å forhindre matsvinn.
Alt vi produserer skjer i tråd med gjeldende regelverk fra Mattilsynet. Vi leverer produkter som er trygge og som egner seg som en del av et sunt og variert kosthold. Derfor anbefaler vi også å følge kostholdsrådene fra myndighetene. Kostholdsrådene anbefaler å spise tre porsjoner med meieriprodukter om dagen, og to brødskiver eller knekkebrød med Kavli smøreost kan inngå som en av disse.

Ultraprosessert kan være både sunt og usunt
En av tingene Kavli-osten har blitt kritisert for er at den er ultraprosessert. Dette er ikke feil, men vi opplever at mange tror at ultraprosessert betyr det samme som usunt. Det er ikke nødvendigvis riktig, siden ultraprosessert mat omfatter både sunne og mindre sunne produkter. Begrepet ultraprosessert handler om hvor mange og hvilke ingredienser en matvare inneholder, og hvordan produktet er bearbeidet. Det sier derimot ikke noe om næringsverdien til matvaren. For eksempel faller chips og smågodt inn under samme kategori som brød, fruktyoghurt og smøreost.
– Kavli-ost har et høyt næringsinnhold og er en kilde til blant annet protein og kalsium. Så den er sunn og helt trygg å spise, selv om den er såkalt ultraprosessert, forklarer ernæringsfysiolog og produktutvikler i Kavli, Martine Andersen.

Kutter ut røykaroma i løpet av 2025
Nylig vedtok EU å fase ut bruk av røykaroma av forsiktighetshensyn i 2029. Røykaroma er et produkt som erstatter smaken fra tradisjonell røyking av mat. Det er framstilt av røyk, hvor aske, tjære og kvae er fjernet. Bruk av røykaroma gir både en smak og farge på yttersiden av produktet (Kilde: Mattilsynet). Kavli tilsetter ikke røykearoma direkte i sine produkter, men små mengder av dette finnes i skinken og baconet som vi i dag bruker i SkinkeOst, BaconOst og MagerOst Skinke.
Helsemyndighetene i Norge har konkludert med at helserisikoen ved bruk av røykaroma er svært lav. Derfor har matprodusentene som benytter røykaroma i sine produkter fått god tid til å bytte til andre metoder som sikrer enda bedre mattrygghet og gode produkter. Men som en følge av det nye vedtaket fra EU, har vi i Kavli valgt å fase ut bacon og skinke som inneholder røykaroma så raskt som mulig, og senest innen utgangen av 2025.
– Vi jobber nå tett med våre leverandører for å erstatte råvarer med røykaroma og samtidig bevare den gode Kavli-smaken som folk kjenner og liker. Helsemyndighetene og Mattilsynet i Norge presiserer at det ikke er nødvendig for forbrukere å gjøre endringer i kostholdet basert på dette. Røykaroma er per i dag lov å bruke. Derfor er vi helt sikre på at det er trygt å spise smøreostene våre, både for barn og voksne, sier ernæringsfysiolog og produktutvikler i Kavli, Martine Andersen.