Gå til hovedinnhold

Hva er ultraprosessert mat?

Frokostbord-01

Ultraprosessert mat er matvarer sammensatt av ingredienser som kun blir brukt i matindustrien og laget gjennom flere prosesstrinn som krever spesialisert utstyr og teknologi. Både innholdsstoffene og prosesseringsmetodene vektlegges når man klassifiserer matvarer som ultraprosessert.

Det finnes ulike måter å kategorisere matvarer på. Begrepet ultraprosessert mat ble introdusert i NOVA-klassifiseringen, der matvarer er inndelt i fire kategorier fra uprosessert og minimalt prosessert til ultraprosessert.
 

Er ultraprosessert mat usunt?

Det er enighet om at mye av den ultraprosesserte maten ikke er gunstig for helsen. Det er derimot uenighet om det gjelder all mat som faller inn under kategorien ultraprosessert. Mange mener at NOVA-klassifiseringen ikke er god nok og at den ikke gir en helhetlig vurdering hvorvidt et produkt er sunt eller ikke. Et av hovedankepunktene med modellen er at den ikke hensyntar næringsverdien i produktene, som gjør at både sunne og usunne matvarer plasseres i samme kategori.

Det er fortsatt enighet om at vi skal redusere mengde tilsatt sukker, mettet fett og salt i kostholdet, og mye av maten som blir klassifisert som ultraprosessert mat har nettopp høyt innhold av dette. Men det gjelder altså ikke alle produktene som plasseres i denne gruppen, og eksempler på dette er alle typer fruktyoghurt, makrell i tomat og smøreost på tube, kokt skinke-pålegg osv.
 

Kostrådene og ultraprosessert mat

Helsedirektoratet sier at det ikke er graden av bearbeiding i seg selv som kan avgjøre om en matvare er sunn eller ikke, men at det viktigste er matvarens innhold av sukker, salt og mettet fett. Kostrådene anbefaler nettopp dette, at vi burde begrense inntaket av bearbeidet mat med mye mettet fett, salt eller sukker innenfor alle matvaregrupper hvor det er god dokumentasjon.

Kostrådene gir en generell veiledning av hva du bør spise mer og hva du bør spise mindre av. Ved å følge disse rådene sikrer du at kroppen får i seg alle de næringsstoffene den trenger og reduserer risikoen for sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdom, flere former for kreft og beinskjørhet.

Du kan lese mer om hva Helsedirektoratet sier om ultraprosessert mat her:

Bearbeidet mat – Helsenorge
 

Bearbeiding og prosessering av mat

Det finnes flere ulike metoder å bearbeide og prosessere mat på, som for eksempel tørking, fermentering, varmebehandling og røyking. Moderne teknologi har også gitt oss flere nye måter å bearbeide mat, som bidrar til at vi kan utnytte råvarene på en bedre og mer effektiv måte.

Det er flere årsaker til at produkter går gjennom bearbeiding og prosessering eller inneholder tilsetningsstoffer. Først og fremst er det for å øke holdbarheten på matvarer og redusere matsvinn. Det er også i mange tilfeller veldig viktig for å sikre at maten vi spiser er trygg. Et eksempel på dette er pasteurisering av melk, som varmebehandles ved 72 grader i 15 sekunder for å drepe skadelige bakterier som kan forårsake sykdom.

Les mer om mattrygghet her
 

Norskprodusert kvalitetsost er hovedingrediensen i alle våre produkter.


Hva inneholder Kavli smøreost og hvordan lages den? 

Norskprodusert kvalitetsost er hovedingrediensen i alle våre produkter. Produksjonen av smøreost er svært enkel. For å få den kjente og kjære smørbare konsistensen på osten, varmes den opp og tilsettes vann, og henholdsvis skinke og bacon som er norskprodusert av høy kvalitet. I tillegg brukes såkalt smeltesalt, som er helt essensielt i fremstillingen av smøreost. Uten ville rett og slett osten bli en fast ost igjen når den blir kald, og den ville ikke være mulig å få ut av den praktiske tuben. Til slutt tilsettes konserveringsmiddel for å sikre at osten er trygg å spise gjennom hele holdbarhetstiden.

Smeltesalt og varmebehandling er det som gjør at Kavli sine SmøreOst faller inn under kategorien «ultraprosessert». Derimot består osten av mange viktige næringsstoffer som både proteiner og kalsium. De norske kostrådene anbefaler at barn og voksne spiser 3 porsjoner meieriprodukter om dagen og en porsjon av Kavli sine smøreoster kan inngå som en av disse. Vi oppfordrer til å følge de norske kostrådene for å ha et mest mulig sunt og variert kosthold, og god helse.
 

Les mer om de nye kostrådene her