Barn og unge i Kulturhjerte danser på scenen. Fotografi av Torbjørn Olsen, GD.

Skaper tilhørighet gjennom teater

6. nov. 2019

Kulturhjerte er en møteplass for barn og unge som retter seg både mot flyktninger og barn som er født i Norge. Ved hjelp av språk- og kulturdeling skaper de hvert år en festforestilling full av lidenskap og talent.

Gjennom høsten og vinteren samles barn og unge, frivillige foreldre og profesjonelle instruktører ukentlig for å bli kjent, snakke norsk, opptre og bidra til vårens kommende forestilling. Prosjektleder Vivian Haverstadløkken forteller at Kulturhjerte skal bidra til at nybosatte i Lillehammer skal føle seg hjemme og velkomne.

–  Når de ungdommene som ikke har norsk som sitt morsmål lærer bort dans og klappeleker som de har vokst opp med, og de får være en ressurs, da ser du at de vokser, sier hun. 

– Når vi danser sammen får jeg den beste følelsen, sier artisten Adnan (18), en av de unge deltakerne i forestillingen.

Fantasifullt, rart og sårbart 

I juni 2019 presenterte Kulturhjerte sin tredje forestilling, kalt «THIS IS ME». Etter å ha knyttet vennskap og delt språk og kulturarv gjennom et helt år, fikk 35 barn og unge fra 14 forskjellige land endelig vise Lillehammer hvem de er. Stykket tok opp sårbar tematikk, og handlet om barn og unge som ønsker å omskrive sin egen historie.  

– Stykket handler om fellesskap, og om en ny måte å håndtere et gammelt problem på. Det er fantasifullt, rart, energisk, sårbart og kjærlig, akkurat som de som står på scenen, forteller koreograf Jomo Masai. 

I tillegg til de unge talentene og arbeidsgrupper med frivillige foreldre, består Kulturhjerte-ensemblet av regissør, koreograf, komponist, manusforfatter, kostymedesigner og lyd- og lysdesigner. Hver vår presenteres en ny festforestilling i Kulturhuset Banken på Lillehammer, med nyskrevet manus og nykomponert musikk. 

Å bekjempe utenforskap og ensomhet blant barn og unge er prioritert i Kavlifondets tildelinger. Derfor er Kavlifondet støttespiller for Kulturhjerte i 2019 og 2020. 

Les mer om Kulturhjerte her. Du kan også besøke Kavlifondets hjemmeside for å lese mer om alle de andre prosjektene vi støtter. 

Foto: Kulturhjerte og Torbjørn Olsen, Gudbrandsdølen Dagningen.