Stor matglede, små matmonser

Barnas Matfestival: Stor matglede, små matmonser

4. sep. 2018

Fredag 31.08 til søndag 02.09 gikk familievennlige Bergen Matfestival av stabelen på Festningen, og i kjent Bergensstil fikk vi oppleve knallvær og folkefest. Kavli var med da en haug med minikokker fikk teste seg på kjøkkenet. 

Som del av den smaksrike vestlandsfestivalen var det satt opp et eget område for de minste festivalgjengerne, Barnas Matfestival, hvor kreativitet, matkunnskap og matlaging gikk hånd i hånd.

Den Store Matreisen lærte barna om mat fra jord til bord, Sansereisen handlet om å kjenne, lukte og smake seg frem i en matquiz og på minikokkekurs fikk små, nysgjerrige kokker blant annet lage Kavlis egen signaturrett med BaconOst Beger: Kavlionara - middag på 10  minutter.

Barnas Matfestival 2018

Oppfordrer til å leke med maten

Smaksverkstedet har som mål å spre matglede og -kompetanse til barn og unge, og i tillegg til sitt ukentlige program etter skoletid arrangerer de jevnlig inspirerende, lavterskel kurs og aktiviteter. Det fikk heldige barn og foreldre oppleve under Barnas Matfestival.

- Helgens kurs og aktiviteter gikk veldig bra! Besøkende i alle aldre gjennomførte «Den store Matreisen» i barnas telt. Det var kjekt å se at det var så mange familier som besøkte festivalen og det virket som om de var storfornøyde med tilbudene til barna på festivalen. Minikokkekursene fungerte også veldig godt i år. Kursene var fulle og vi fikk god respons fra både barn og foreldre, sier Cathrine Birkelid i Smaksverkstedet.

Birkelid forteller at «lek med maten» står sentralt i Smaksverkstedets filosofi.

Vi har et mål om å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik mat og gi barna mulighet til å oppleve mestring og kreativitet. Fokuset vårt er å fremme det positive med maten. I dagens samfunn møter barn og unge sunnhetspress allerede fra tidlig alder, og vi ønsker å bidra til at de bedre står imot dette presset, sier hun. 

Selvlaget er vellaget 

En av deltakerne på minikokkekurs var Elise Kleppe (31), sammen med sønnen Trym (4). Hjemme hos familien Kleppe er de opptatt av at barna skal få ta del i matlagingen.

Vi prøver å inkludere barna der det er mulig. De er ofte med på forberedelser, eller sitter på kjøkkendisken mens vi lager middag. Noen ganger får de lage sin egen mat, og det er alltid populært. Kavlionara eller minipizza er eksempler på retter hvor de kan gjøre mye på egenhånd, selv om de er små. De spiser alltid litt mer når de har fått lage middag selv. Trym sier maten er ekstra god da, sier Kleppe.

Lille Trym og moren fikk lage spyd med grønnsaker og fisk i tillegg til Kavlis Kavlionara

Hun beskriver festivalen som både gøy og inspirerende, og på spørsmål om familiens favorittaktivitet på Barnas Matfestival er svaret ganske kontant:

- Det definitive høydepunktet på festivalen var å få lage mat selv. Trym elsker å få være med å lage mat og starter ofte opp på egenhånd med større eller mindre hell, forklarer hun.

En kjenning på kjøkkenet

Kleppe avslører at Kavlionara allerede før minikokkekurset var en middagsrett familien kjente til. 

- Vi har laget Kavlionara noen ganger før. Det er noe vi vet at ungene liker, og vi synes også det er en rask og god middag. Vi hadde det faktisk til middag når vi kom hjem fra festivalen på ettermiddagen, så fikk guttungen lov til å lage maten, avslutter en stolt mor.