Seks verdige og varierte vinnere av 25.000 kroner hver, i Kavli og KIWIs jakt på lokale hjertesaker. I august kan du igjen nominere gode formål, og seks nye vinnere skal kåres.
Seks verdige og varierte vinnere i Kavli og KIWIs jakt på lokale hjertesaker. I august kan du igjen nominere gode formål, og nye vinnere skal kåres.

Frivillige i Moelv får støtte for sitt matredderarbeid. Møt dem og alle de gode, lokale vinnerformålene her.

Sammen med KIWI har vi i sommer kåret seks gode, lokale hjertesaker nominert av dere. Se om din hjertesak ble valgt ut her.

Vanligvis finner Kavlifondet de gode formålene som får glede av Kavlis overskudd, men denne gangen har folket vært med på å påvirke.

– Da vi og KIWI ba om nominasjoner tikket det inn 700 fantastiske forslag, og nå har vi kåret seks verdige lokale vinnere. Heldigvis er vi bare halvveis enda. I midten av august åpner vi igjen opp for nominasjoner og vil dele ut 25.000 kroner hver til ytterligere seks hjertesaker, sier Kavlis markedsdirektør, Gudfinna Traustadottir.

Seks varierte og verdige vinnere

Dermed er Smudigruppa i Moelv Frivilligsentral det sjette og siste lokale formålet som annonseres før høsten. Smudigruppa er matreddere som deler ut hjemmelagde smoothies av «uperfekt» frukt og grønt, til barnehager i sitt nærmiljø.

Smudigruppa i Moelv Frivilligsentral holder sjekken på 25.000 kroner fra Kavli, sammen med regionsjef i Kavli Rune Austdal og butikksjef hos KIWI Moelv.

Smudigruppa i Moelv Frivilligsentral mottar 25.000 kroner i støtte fra Kavli, for sitt gode matredderarbeid. KIWI Moelv var vertskap for overrekkelsen. De samarbeider tett med gruppen og donerer "uperfekt" frukt og grønt til dem. 

I tillegg til å begrense unødvendig matsvinn, sørger de frivillige i Smudigruppa for at flere barn får et økt inntak av næringsrik frukt og grønt. Initiativet ble nominert av Sigrun Sørheim.

– Jeg heier på alle som gjør positive ting for å begrense matsvinn, og dette syns jeg er et prosjekt som fortjener både heder og ære og gjerne en oppmuntring fra Kavli, skriver hun i sin begrunnelse.

Utdeling av gavesjekk foregikk hos KIWI Moelv, som samarbeider tett med Smudigruppa. Regionsjef i KIWI Innland Nordøst, Espen Madsen, var med for å hedre vinneren.

– Det er med glede og stolthet at smoothie-prosjektet til frivilligsentralen på Moelv får dette bidraget. Dette går rett i kjernen til KIWI og Kavli sitt fokus på å hindre matsvinn. Her utnyttes frukt og grønt som ikke lenger er salgsvare, til å bli en ressurs for barn og unge, sier Madsen. 

Leder for Smudigruppa, Thomas Eriksen, forteller at de vil bruke støtten til å investere i bedre utstyr for å lage enda mer matreddersmoothies. 

– Vi er veldig begeistret, og støtten vil komme godt med når vi til høsten skal prøve å nå vært mål om å dele ut to- trehundre gratis smoothies i uka til Moelv Ungdomsskole også. Da hadde det vært fint å få enda flere frivillige med, kanskje noen foreldre eller besteforeldre som har elever på skolen, sier han. 

– Smudigruppa er en engasjert gjeng med frivillige. I tillegg til den viktige jobben de gjør for å redde mat, er de med på å inspirere andre til å ta grønnere valg. Vi håper at støtten fra oss kan bidra til enda flere matreddersmoothies, til glede for Moelvs barn og unge i tiden fremover, sier Traustadottir i Kavli.

Speiding, mestring og miljø

Øygarden Speidargruppe ble i juni annonsert som den første lokale vinneren, og gavesjekken ble delt ut hos nærbutikken KIWI Øygarden. De har flere ganger donert mat til gruppens speiderturer. Kavlis regionsjef, Tore Hadler Olsen, leste opp følgende under overrekkelsen. 

Fire unge speidere lager ly for regnet ved hjelp av grener og presenning. Samhold, mestring og samarbeid er grunnverdier for Øygarden Speidargruppe.

Samhold, mestring og samarbeid er grunnverdier for Øygarden Speidargruppe. Denne gjengen lager ly for vestlandsværet! 

- Øygarden Speidargruppe gir barna flotte natur- og fritidsopplevelser, men også viktig lærdom om gjenbruk, miljø og kretsløp. Samtidig bidrar de til å bekjempe utenforskap blant barn og unge gjennom sitt fokus på inkludering og mestring. Tusen takk til de frivillige som bidrar til å gi barna trygghet, positive opplevelser og viktig kunnskap som de får stor glede av i dag, men også tar med seg videre i livet. Dere er en ekte, lokal hjertesak og vi håper at midlene kan være til glede for speidergruppen i tiden fremover.

Frivilliginnsats som gjør det meste mulig

De neste to formålene som fikk tildelt 25.000 kroner hver, var Ønsketransporten Rogaland og Giske Frivilligsentral.

Turid Lindheim Nilsen nominerte Ønsketransporten, og skrev i sin begrunnelse at de gjør det «umulige» mulig for mennesker i en sårbar livssituasjon. Hun viste også til et eksempel hvor 70 frivillige bar, dro og løftet ALS-syke Bjørn i rullestol opp på Preikestolen.   

Børge Hognestad og Christian Christensen fra Ønsketransporten mottar gavesjekken på 25.000 kroner hos KIWI Nærbø, sammen med Turid Lindheim Nilsen som nominerte dem.

Børge Hognestad og Christian Christensen fra Ønsketransporten mottar gavesjekken hos KIWI Nærbø, sammen med Turid Lindheim Nilsen som nominerte dem.

Christian Christensen i Ønsketransporten forteller at de ikke har avgjort hvordan gaven skal brukes enda, men at midlene vil gjøre det enklere for dem å fasilitere bedre for de som har et ønske.

- En mulighet er at de går inn i en ny flerbruksbil, som kan brukes både for liggende transport og rullestol, sier han.

Frivilligsentralen på Giske fikk mange nominasjoner fra folk i lokalmiljøet sitt, for den omfattende innsatsen de legger ned for å glede barn, unge og eldre i området. Leder for gruppen Ernst Valderhaug, forteller at midlene fra Kavli vil gå til å arrangere et svømmekurs for innbyggere på øyen som ikke kan svømme.

Utdelingen foregikk hos KIWI Kverve.

- Jeg synes at det er kjempekjekt at vi på KIWI Kverve fikk være med på å dele ut penger til et godt formål her i området. Giske Frivilligsentral er en verdig mottaker av støtten, sier assisterende butikksjef Emma Otterlei.

Matredderengler og idrettsildsjeler

Deretter var det de to lokale hjertesakene Gateengler i Oslo og baseballklubben MIF Brown Sox i Mjøndalen sin tur til å motta gavesjekker.  

Grete mottar blomster og diplom som takk for nominasjonen av Gateengler. Utdelingen fant sted hos KIWI Lilleaker.

Grete mottar blomster og diplom som takk for nominasjonen av Gateengler. Utdelingen fant sted hos KIWI Lilleaker. 

Under koronapandemien har Gateengler, som redder overskuddsmat fra butikker som KIWI Lilleaker og deretter lager og deler ut hjemmelagde måltider til mennesker på gaten, sett et økende behov.

– Det er ofte vi bruker penger fra egen lomme for å kunne hjelpe flere, så denne donasjonen både betyr og hjelper mye, sier Marit Skogstad, en av de tre ildsjelene som utgjør Gateengler.

Grete Foss som nominerte Gateengler, beskrev at de er et lysglimt i hverdagen til «gatas diamanter».

- Under pandemien har arbeidet deres vært ekstra viktig ettersom de vanskeligstilte i byen vår har fått det enda tøffere enn tidligere, skrev hun i sin nominasjon.

MIF Brown Sox i Mjøndalen ble nominert av Anne Låte, som berømmer ildsjelene i klubben for å ha skapt et unikt og trygt miljø, og et litt annerledes fritidstilbud, for barn i området.

Unge spillere i klubben holder gavesjekken fra Kavli pålydende 25.000 kroner, utenfor KIWI Mjøndalen.

Unge spillere i klubben holder gavesjekken fra Kavli pålydende 25.000 kroner, utenfor KIWI Mjøndalen. 

- Carl og kona Rakul, som startet baseball for barn i Mjøndalen, er ildsjeler som legger ned mye tid og energi på tilbudet. Miljøet de har skapt er noe du ikke ser så ofte i andre sporter i Norge. Ikke alle barn føler at de passer inn i fotball, håndball eller andre typiske fritidsidretter, og de som ikke føler at de andre tilbudene er noe, har følt seg sett, inkludert og fått et smil om munnen etter at de begynte på baseball, skrev Låte i sin begrunnelse.

KIWI Mjøndalen var vertskap for utdelingen, hvor trener Carl Davis og noen av klubbens unge spillere deltok, sammen med Anne Låte som nominerte dem.

- All barneidrett er viktig i lokalsamfunnet, og vi hos KIWI Mjøndalen er glade for å få muligheten til å gi et bidrag til MIF Brown Sox sammen med Kavli, sier butikksjef David Axelsson.

Støtten til MIF Brown Sox vil gå inn i bygging av en egen bane for klubben, eller brukes til nye kampdrakter og annet utstyr.

Du kan fortsatt nominere din lokale hjertesak!

Fikk du ikke foreslått din hjertesak før sommeren, får du en ny sjanse i august. Da åpnes det igjen opp for nominasjoner på kavli.no. I løpet av høsten kåres seks nye vinnere.

– Da vi ba om lokale nominasjoner håpet vi å finne frem til de unike hjertesakene og ildsjelene som gjør en positiv forskjell for mennesker i sitt nærmiljø. Det synes jeg vi har gjort, med god hjelp fra alle som har kommet med forslag. Frivilliginnsatsen som mange lokale ildsjeler og initiativer legger ned for andre er rørende og imponerende, og vi er stolte over å få gi en hjelpende hånd til disse seks lokale hjertesakene som alle fortjener støtte, sier Gudfinna Traustadottir i Kavli, som ser frem til nye nominasjoner og kåringer til høsten.