To smilende jenter holder frem tom metalemballasje de skal resirkulere

Påmeldingen til årets Aksjon Gjenvinning er åpen!

I fjor var mer enn 18 000 elever og 872 skoleklasser med på Aksjon Gjenvinning. Vi har lyst å slå rekorden, og håper at enda flere skoleklasser vil melde seg på årets aksjon! 

Den årlige skoleaksjonen har vært arrangert siden 2018 og gir elever på 5.– 7. trinn mulighet til å lære mer om resirkulering og kretsløp. Med særlig fokus på aluminiumsemballasje, deltar klasser landet rundt i to forskjellige konkurranser knyttet til innsamling av emballasje og kreativt gjenbruk. 

Vi arrangerer aksjonen sammen med Forskerfabrikken, Hydro, og Norsk Metallgjenvinning med støtte fra Kavlifondet.  

Gjennom den tre uker lange aksjonen registrerer klassene all metallemballasje som de samler inn fra egen husholdning. 

Skal lage tegneserie med ekte tegneserieskaper 

Aksjon Gjenvinning består av to deler. I tillegg til resirkulering av grillformer, hermetikkbokser, aluminiumsfolie og aluminiumstuber, får elevene løse en kreativ oppgave. I år skal elevene lage tegneserie om resirkulering, med støtte fra en ekte tegneserieskaper.  

Lise Myhre har tegnet den populære tegneserien Nemi i over 25 år. Hun skal dele sine beste tips med elevene som er med i Aksjon Gjenvinning. 

– Som venn av Forskerfabrikken er jeg glad for å få være med på årets aksjon. Jeg gleder meg til å se hva barna lager, sier en entusiastisk Lise Myhre.  

Kan vinne klassetur 

I tillegg til å skape verdi for miljøet gjennom resirkulering, kjemper klassene som er med om spennende premier. Førstepremien i hver av de to delene av aksjonen, er en klassetur til en verdi av 15 000 kroner. 

Klassen som registrerer flest kilo aluminium per elev, vinner en klassetur arrangert av Hydro til en verdi av 15 000 kroner. Klassene som kommer på 2. og 3. plass vinner en spennende forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken. 

Klassen som kommer opp med den beste tegneserien vinner en klassetur arrangert av Norsk Metallgjenvinning til en verdi av 15 000 kroner. Klassene som kommer på 2. og 3. plass vinner en spennende forundringspakke fra Kavli og Forskerfabrikken. 

Vil sette ny rekord 

I fjor satt aksjonen rekord med 18 500 driftige elever, noe som tilsvarer 872 skoleklasser! Dette var en økning på hele 4000 elever fra året før. I tillegg samlet elevene inn dobbelt så mye metallemballasje som året før. Vi synes det er stas at aksjonen engasjerer så mange!  

I år håper vi på nye rekorder, og vil ha med så mange skoleklasser som mulig! 

– Vi satser vi på å sette ny rekord i år, og målet er å få med hele 1000 klasser eller 20 000 elever. Påmeldingen har vært åpen siden slutten av mai og 169 klasser allerede meldt seg på, så vi er godt på vei, sier Anne Eriksen fra Forskerfabrikken 

Hvert år selger vi mer enn 20 millioner tuber med smøreost. Miljø og bærekraft er viktig for oss i Kavli. Fortsatt kaster mange tuben i restavfallet, men det vil vi gjøre noe med. 

Kavli-tuben er allerede laget av 100% resirkulert aluminium, og vi vil at den skal resirkuleres igjen og igjen – og igjen! Ved å være med å arrangere Aksjon Gjenvinning, får vi enda flere til å resirkulere. 

De resirkulerte tubene er også mykere, som gjør det lettere å klemme all osten ut av tuben. Dette hjelper oss også å redusere matsvinn. 

Får prøve seg som forskere 

I tillegg til resirkulering og tegning, får elevene som er med i Aksjon Gjenvinning prøve seg som forskere. Forskerfabrikken sender ut utstyr til klassene, slik at de kan gjøre bakterieforsøk.  

– I år skal elevene sjekke ut hvor det er mest bakterier og ta prøver av pulten, mobiltelefonen eller dørhåndtak, for eksempel. Der vil de få se at vi er omgitt av usynlige mikroorganismer hvor de fleste er bakterier eller sopper, sier Anne Eriksen fra Forskerfabrikken.  

Bakterieforsøket blir en innledning til et senere forsøk som går over litt lengre tid, der elevene skal gjøre et forsøk med kompostering. Gjennom å sette opp flaskekompost vil elevene få se at bakterier finner næring i organisk avfall og bryter det ned til jord. Elevene bestemmer selv hva de ønsker å kompostere, men de skal også ha med metall eller plast slik at de lærer at disse materialene ikke brytes ned til jord. 

Fakta om Aksjon Gjenvinning 

  • Aksjon Gjenvinning er en gratis, nasjonal skoleaksjon som går over tre uker for elever i 5. til 7. klasse, hvor temaer som resirkulering, kretsløp og gjenbruk står på agendaen. Målet er at elevene lærer om miljøvern på en enkel og engasjerende måte 
  • I 2024 varer aksjonen fra 28. Oktober til 15. November 
  • Siden 2018 har 102 137 elever deltatt på Aksjon Gjenvinning 
  • Til sammen har elevene samlet inn 289 373 kilo aluminium, som tilsvarer aluminiumen til 28 000 sykler 
  • Aksjon Gjenvinning blir arrangert av Kavli, Forskerfabrikken, Hydro, Norsk Metallgjenvinning og Kavlifondet. I år blir også VilVite med som samarbeidspartner. 

Påmeldingen til årets aksjon er åpen!

Har du lyst å være med på Aksjon Gjenvinning?

Du finner påmelding på aksjongjenvinning.no