Kavlis ansatte deler ut 3 millioner

Kavli-ansatte deler ut 3 millioner til jul

5. des. 2018

Hvert år deler medarbeiderne i Kavli og Q-Meieriene ut midler fra eier Kavlifondet til gode formål. 3 millioner fordeles i år mellom seks organisasjoner som de ansatte selv har stemt frem. Halvparten av disse har fokus på unges psykiske helse.  

Ønsker åpenhet om mental helse 

Marit Jæger Kanney er senior designer i Kavli. Hun nominerte tre av organisasjonene som gikk til topps i år: Unge LEVE, Mental Helse Ungdom og Barn av rusmisbrukere. 

Marit forteller at hun ønsker å sette mental helse på agendaen, og tror at kollegene hennes stemte på disse organisasjonene fordi mange selv har opplevd eller kjenner noen som sliter med rusrelaterte utfordringer og psykisk helse. 

Designeren har vært med siden ansattgavens oppstart for mange år siden, og trekker frem et møte som har gjort særlig inntrykk på henne. 

- Den første gangen vi skulle dele ut ansattgaven møtte vi mottaker Mental Helse Ungdom, som da var i startgropen. Det var et sterkt møte med et fåtall personer, og det satte for min del viktighetsgraden ved å gi disse gavene. Jeg vil alltid prøve å nå frem med de organisasjonene jeg brenner for, og er veldig glad for at så mange verdige kom til topps denne gangen, sier hun.  

Mye mer enn bare kaffe 

Tiltaket Erlik Kaffe drives av stiftelsen Erlik Oslo og gir mennesker fra gatemiljøet mulighet for lønnet jobbtrening. Lars Kjærgård, produksjonssjef på Q-fabrikken på Jæren, nominerte den spesielle kaffebaren i Oslo fordi han mener de tar et viktig samfunnsansvar.

- Dette er med på å gi en gruppe mennesker, som finnes overalt i Norge, verdi hver eneste dag, forteller han.  

- For meg personlig betyr dette også mye. Det å hjelpe folk som trenger det er noe jeg brenner for, samtidig som jeg kan gjøre det med simple menneskelige verdier. Det handler om å ta seg litt ekstra tid til den enkelte. Alt de ønsker er et klapp på skulderen og et god morgen. Det må vi alle klare, oppfordrer Lars. 

Følelsesladd respons

Gro og sønnen Olai (i midten) utenfor Erlik Kaffe i Oslo, sammen med barista Richard (t.v.) og Petter Nyquist (t.h.), kjent fra TV-programmet «Petter uteligger». 

HR-leder i Kavli, Gro Dyrhaug, er en av dem som holder i ansattgaveprosjektet. Derfor har hun hatt gleden av å kontakte organisasjonene som ble stemt frem. Responsen har vært overveldende. 

- Noen blir stumme, noen gråter og andre babler i vei. Felles for de alle, er at de uttrykker en enorm takknemlighet for at medarbeiderne i Kavli har foreslått og stemt på dem. Støtten fra oss gjør virkelig en forskjell for disse ildsjelene som jobber så hardt for å hjelpe mennesker som sliter på ulike måter, sier Gro.    

Jubelen stod i taket!

Samtidig som ansattvalget ble avgjort, befant Gro seg på Østlandet. Da bestemte hun seg for å kontakte en av organisasjonene, Erlik Kaffe, for å dele den gode nyheten med dem.

- Jeg ringte Erlik Kaffe fra toget på vei fra Gausdal til Oslo, og da de hørte at jeg var på vei til Oslo spurte de om jeg ville komme innom. Det gjorde jeg, og det ble en helt fantastisk opplevelse. Jeg fikk dele nyheten med flere av baristaene som jobber der og jubelen sto i taket!

- Jeg anbefaler alle å stikke innom neste gang de er i Oslo. God kaffe, herlig atmosfære og nydelige mennesker som jobber der, sier hun.  

Gavesjekk til jul 

Tradisjonen tro inviteres representanter fra de ulike organisasjonene på julebesøk hos Kavli og Q i desember, for å motta gavesjekkene sine.   

Organisasjonene som tildeles midler fra Kavlis ansatte i 2018: 

  • Mental Helse Ungdom - 1 000 000 kr
  • Barn av rusmisbrukere (BAR) – 800 000 kr
  • Unge LEVE – 600 000 kr
  • Ønsketransporten – 300 000 kr
  • Erlik Kaffe – 200 000 kr
  • ME-foreningen, Hedmark og Oppland fylkeslag – 100 000 kr