Agnes (92) sin rørende barndomshistorie resulterte i førjulsbesøk

Min mormor Agnes Borge har en videomelding til dere, hun vokste opp når dere hadde fabrikken på Damsgård. 

Slik starter beskjeden fra Anja Marita Djønne (41), som tikker inn i innboksen til Kavli en tirsdag morgen. Anja, som bor i Mo i Rana, har vært på Bergenstur for å besøke sin mormor Agnes på 92. Under besøket har mormoren fortalt historier fra oppveksten sin rett utenfor Bergen sentrum, noen steinkast fra den gamle Kavli-fabrikken.

Sort og hvitt-fotografi av den gamle fabrikken til Kavli på Damsgård i Bergen.

Den gamle Kavli-fabrikken på Damsgård i Bergen. Her kom Agnes og vennene hennes for å fylle sekkene sine med emballasje som hadde gått i stykker. 

En av disse fortellingene handler om kalde vintre og familier i nabolaget som hadde lite å fyre i peisen med. Heldigvis har mormor Agnes sin historie en lykkelig slutt. Men også en uventet en. 

Hun bodde som liten pike på Gyldenpris. Hun har spilt inn en takk til dere. Håper dere tar dere fem minutter for å høre på denne videoen.

Hopp til bunnen av saken for å se hele videoen.

Anja har gjort et opptak av sin mormor og får lov til å dele det med Kavli. I videoen forteller mormor Agnes om smøreosten Primula, som har kapret en helt spesiell plass i hjertet og barndomsminnene hennes. 

Agnes ble født i 1929. Fem år tidligere lanserte Olav Kavli det som skulle bli hans store gjennombrudd – Primula-osten. Gründerens langtidsholdbare smelteost var den første av sitt slag og ble raskt en verdenssuksess.

Kavli-ansatte kontrollerer treeskene som kommer på løpende bånd i den gamle fabrikken.

Treeskene til Primula-osten var halvmåneformet. Her på løpende bånd i Kavli-fabrikken på Damsgård. En av de ansatte sjekker eskens kvalitet. 

Primula ble laget i Bergen, i Kavli-fabrikken på Damsgård, og kom i fine, små treesker. Treesker som det iblant var overskudd på. Treesker som skulle bidra til å holde Agnes og familien og flere i nabolaget varme i vinterkulden.

- Når jeg var en jenteunge, rundt 8 år, fikk vi komme inn til Kavli og hente treesker som hadde gått i stykker. Vi fylte sekkene våre opp og tok det med oss hjem, for det kunne vi tenne opp med. Vi hadde jo ikke mye til å tenne opp med, og dermed så fikk vi det godt og varmt. Og derfor vil jeg takke Kavli, for de hjalp mange den gangen, sier Agnes i opptaket. 

Tore (til venstre) og Gudfinna (til høyre) fra Kavli, besøker Agnes (i midten) i førjulstiden. De hadde med en ostekoffert full av Primula og annen god Kavli-ost.

Et varmende førjulsbesøk hjemme hos Agnes. Tore (til venstre) og Gudfinna (til høyre) i Kavli hadde med seg en ostekoffert til Agnes, fylt med barndomsfavoritten Primula og andre gode Kavli-oster. 

- Det er en underdrivelse å si at Agnes sin fortelling har rørt oss. Det betyr rett og slett enormt mye for oss at hun og barnebarnet har brukt tid på å lage denne videoen for å dele den med oss. Og vi deler den med glede videre til alle våre 400 ansatte, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim. 

For å takke Agnes ble det spilt inn en videohilsen til henne. Et førjulsbesøk ble det også, med en smakfull julegave: En ostekoffert full av Primula-ost.

God jul og et riktig godt nyttår!