60% rogn 100% Roar

60% rogn 100% Roar

2. nov. 2015

Han skulle bare jobbe i Kavli i en uke. Nå har han vært her i 12 år. Bli med en dag på jobben med Kavlis kaviarmann. Rogn-Roar har roen på kaviar.

På rognkontoret i Kavli-lokalene henger det lister, utstyr og advarsler om at man snart går inn i produksjonen der man må ta sine forhåndsregler hva verneutstyr gjelder. Har du sett TV-serien «Breaking Bad»? Der hovedpersonen, en kreftsyk kjemilærer finner ut at han skal produsere det narkotiske stoffet Crystal-Meth for å forsørge familien? Har du sett denne serien har du også sett hvordan rognmannen jobber. Tønner, gassmasker, plastkjeledresser, nøyaktighet og ikke minst en utrolig stolthet av hvordan rognen til slutt skal bli Norges og kanskje verdens beste kaviar.

Kavlis kvalitetstester

En ting han ikke har til felles med hovedpersonen i «Breaking Bad» er at der Walther White må få kompanjongen sin til å teste dopet så må Roar smake på rognen selv. I skrivende stund nærmer det seg produksjon og da bruker Roar en og en halv time hver eneste dag på å smake rogn. De fleste hadde nok gått i bakken etter ti minutter.

- Etter syv tønner så blir smaken ganske lik, men man har jo vendt seg til smaken og vet hva som er god rogn og ikke, sier han og legger til at han aldri spytter ut. Alt skal ned!

Lang kaviarprosess

Kaviar er ikke noe du lager på null komma niks. Når Roar skal lage Kaviar så får han levert tønner med ekte norsk Lofotrogn. I tønnene er det i tillegg til rogn også lake, sukker og salt. For at dette skal blande seg og lage skikkelig god Kavli-smak sparker han tønnene frem og tilbake på lageret. Førti meter den ene veien og førti meter den andre veien. Hadde Kavli hatt bedriftslag i Amerikansk fotball hadde Roar vært førstevalget som kicker. Uten tvil.

–Man blir jo litt lei av å sparke på disse tønnene så forhåpentligvis kan jeg snart få en truck som kan snu disse en gang i fremtiden, sier han håpefullt.

Rognen godgjør seg opp til ett år i tønnene. For å finne ut om rognen er moden bruker han altså smaksløkene sine. En maskin fjerner så skinn og annet overflødig fra rognen før han dumper det på rist og setter det til røking. Et par tonn røkes i Roars røkeskapet med røykespon av fineste bjørketre. Neste dag går rognen tilbake i tank og så over i kaviargryten hvor resten av magien skjer før den blir fylt på tube.
–En helt annerledes prosess enn for eksempel de største konkurrentene som røyker rognen i pose, sier han stolt.

Enestående einstøing

Nede i rognfabrikken er det Roar som gjør alt selv.
– Jeg trives veldig med å jobbe sånn. Jeg har bare meg selv å skylde på og jeg vet hvor stort ansvaret er. Kavli sin Kaviar skal være verdens beste, sier han og slår seg på brystet.

Når Roar har ferie eller hvis han har fri fordi det har kommet en ny utgave av dataspillet han spiller så stopper produksjonen opp. Han er jo tross alt Kaviarmannen hos Kavli.
– Det er ikke alltid ensomt. Jeg får god hjelp av kollegaen min Bjørn noen ganger og det er en artig fyr å jobbe med, sier Rognkallen.

Stortrives på jobb

Det beste med jobben mener han er at han står veldig fritt til å styre dagen selv. Til og med vaskingen tar han seg av helt alene og her er det strenge krav til hygiene og HMS. Roar er i tillegg til å være Kaviarmannen også Hovedverneombud på Kavli og tar dette ekstremt seriøst.

– I gamle dager var det ikke like sterkt fokus på dette her i landet og jeg er sikker på at røyk og vaskemidler gjorde det vanskelig å kjenne smaken i mat på rognen. Det er tross alt det viktigste, sier han før han reiser seg og poserer med gassmasken. Alt må legges til rette for å kjenne om rognen er moden eller ikke.

Den tidligere Black Metal-gitaristen stortrives, men han skulle gjerne laget enda mer Kavli Kaviar.
–Vi har jo laget Kaviar siden 1917 så jeg håper alle ber familie og venner kjøpe verdens beste Kaviar. Jeg har arbeidskapasitet nok og ser helst at vi produserer mye, mye mer, sier han og gliser.

For de som reagerer på lukten så er dette noe Roar er blitt vant til.
–Heldigvis har jeg muligheten til å dusje i arbeidstiden, men det hadde aldri i verden skjedd at jeg hadde satt meg på bussen etter jobb. Jeg skifter til og med klær før jeg går inn i kantinen. Når man røyker rogn så lukter det ikke blomster, men smaken det gir kaviaren er enestående!

Takk Rogn-Roar for kanskje verdens beste Kaviar!