Hva skal vi ha til middag i dag? Et spørsmål som vi iblant går litt lei. Det skal imidlertid ikke så mye til for å lage en god restesuppe med grønnsaker du ofte har liggende i kjøleskapet. Foto: Margrethe Vikan Sæbø.
26. nov. 2019

Iblant er det vanskelig å være middagskreativ, men det skal ikke så mye til for å lage en deilig restesuppe av grønnsaker i kjøleskapet. Få med barna, smak dere frem med urter, krydder og ost, og lek med maten!

Vi i Kavli samarbeider med Smaksverkstedet om gratis matverksted for barn og unge, med fokus på å spre matglede og -kompetanse. På kursene får barna lære om næringsrik mat, og viktigheten av å ha det gøy med matlagingen, uansett om det er snakk om frokost-, tur-, eller middagsmat. På middagsverksted i Bergen i november lagde barna restesuppe på godt modne grønnsaker fra kjøleskapet, og smaksatte med ulike krydre og Kavli-oster. Deilige ostesmørbrød ble også laget, og servert til suppen.

Barna i full sving med ostesmørbrød-mekking på Smaksverkstedet. Toast er kjempedeilig til suppe. Foto: Margrethe Vikan Sæbø. 

I en travel uke kan det være vrient å komme på velsmakende, sunne og ikke minst nye middagsretter hver dag. Derfor tenkte vi at det var på sin plass å dele restesuppe-oppskriften fra Smaksverkstedet også med deg, slik at du får tips til en spennende rett som du kan lage sammen med barna. Suppe er jo deilig vintermat, som passer både til lunsj, middag og kvelds.

Vi har også inkludert en suppeoppskrift som gir middag på 10 minutter, og som er så enkel at barna nesten kan lage maten helt selv. Og du? Oppskriftene trenger du ikke å følge slavisk. Alt som er godt smaker godt sammen. Bon appetitt – og husk å leke med maten!

Restesuppe á la Smaksverkstedet

Porsjoner: 4
Tidsbruk: 40 minutter

Ingredienser 

  • 1 boks kikerter/linser 
  • 1 gul løk 
  • 2 fedd hvitløk 
  • Ca. 800 gram med ulike grønnsaker (f.eks. gulrøtter, brokkoli, tomat, søtpotet, paprika, purre etc.) 
  • 1 ½ liter kraft av grønnsaksbuljong 
  • 1 ss ingefær 
  • 1 ts spisskummen 
  • 1 ts koriander 
  • 1 sitron/lime 
  • Olje   

Tips til smakstilsetning og topping  

  • Kokosmelk 
  • Chili 
  • Vårløk 
  • Friske urter (f.eks. persille, koriander, oregano, basilikum) 
  • Creme fraiche 
  • Ulike type frø (solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø) 
  • Smøreoster fra Kavli (f.eks. PaprikaOst, eller BaconOst)

Fremgangsmåte 

  • Finhakk løk, hvitløk og ingefær. Surr i en kjele med litt olje til løken er blank. 
  • Vask grønnsakene og kutt de opp i passe store terninger.  
  • Tilsett kraften av grønnsaksbuljongen og deretter de oppkuttede grønnsakene og la det småputre. Tilsett etterhvert linsene/bønnene. La det koke til grønnsakene er møre, ca. 20 minutter.  
  • Kjør suppen glatt med en stavmikser og smak til med krydder og sitron/lime og eventuelle andre smakstilsetninger.  
  • Server gjerne med hjemmelagde krutonger.

Middag på 10 minutter: Paprika- og tomatsuppe 

En ny vri på hele familiens favorittsuppe. Superenkelt og supergodt.

Ingredienser

  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 4 dl grønnsaksbuljong
  • 1 tube Kavli PaprikaOst
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss Q Crème fraîche
  • 1 stk. paprika i skiver

Fremgangsmåte

  • Varm opp litt matolje i en kjele, og fres hvitløk og paprika.
  • Rør så i hermetiske tomater, grønnsaksbuljong, Q Crème fraîche og Kavli PaprikaOst.
  • Kok opp og kjør til slutt med stavmikser.
  • Server gjerne med kokt (fullkorns)pasta, eller ferskt (grov)brød.

Psst!: Lørdag 07. desember fra 12:00 til 14:00 arrangerer Smaksverkstedet Jul på Bryggen i Bergen. Bli med på moroa du også! Det blir drop in-verksted hos Barn i Byen, hvor barna kan lage sin egen juledessert og det arrangeres spennende klementinskrellekonkurranse.

Bilder til saken: